Български автори,  История,  Оръжия

Постоянна експозиция с въоръжение откри Регионалният исторически музей в Перник

30 юни 2014г., автор: Елка Робева, БТА, BOBSTH 19:27:00 30-06-2014
MM1926BO.031, взето от: http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/861872

Постоянна експозиция с въоръжение  откри Регионалният  исторически музей в Перник

Постоянна експозиция с въоръжение откри Регионалният
исторически музей в Перник. В нея са представени над 100
експоната от фонда на музея.

Тук е сабята на архимандрит Зиновий Поппетров със златни инкрустации по нея, подарена му от командир в руската армия по време на Руско-турската освободителна война. Посетителите могат да видят и пушка, направена по поръчка на федералната армия на САЩ по време на Гражданската война.

Никой не знае по какъв път тя се е озовала в България. По-късно новият й собственик я украсил с дърворезби. Показани са екземпляри от английско оръжие.

Музеят има в колекцията си почти всички видове оръжия след Освобождението, които са били на въоръжение не само в българската, но и в европейските армии,твърдят от културната институция.

Експозицията е обогатена с келтски меч, положен като гробен дар, копия, върхове на стрели, елементи от плочести ризници, железни брадви и други артефакти, спасени с помощта на проект, реализиран с финансовата подкрепа на Американския научен център в София и фондация „Америка за България“.

Внушителната по обем и културна стойност колекция от нападателно и защитно въоръжение датира от праисторическите времена до средата на ХХ век.

Уникалните артефакти съхраняват в себе си спомена за превратностите на историческите времена, за героични битки и кръвопролитни сражения, в които са участвали обитателите на пернишките земи, коментира директорът на музея Емилия Велинова. /ЕР/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *