Uncategorized,  Български автори

Джипове от бъдещето – 10 концептуални всъдехода с уникален дизайн /и келтски имена/

20.05.2018г., автор: Стоян Тошев, взето от: https://hicomm.bg/hi-tech/dzhipove-ot-bdeshcheto.html

Епохата на компактните автомобили вече настъпва. Тази еволюция е неминуема в градски условия, по улиците на огромните мегаполиси, в които живеят десетки милиони души. Затова броят на почитателите на градските миниавтомобили продължава да расте. И ако това е най-бързоразвиващата се тенденция сред превозните средства, то означава ли, че на пазара трудно ще остане място за скъпи и мега нови модели на джипове всъдеходи? Не!

Следващите 10 предложения съществуват засега само като проекти (много от тях са повече от футуристични), създадени през последните 7-8 години от различни дизайнери, спечелили множество конкурси и състезания в тази област. Но те всъщност дават насоките и модата, която ще оформи реалните прототипи в близкото и малко по-далечно пазарно бъдеще.

2035 Zaire

Концепцията на азиатския дизайнер Донг Ман Ю е насочена към… фотографите, работещи за National Geographic. Разбира се, на снимките ще видите идеята и част от фотосесията, направена специално за легендарното издание. Целта обаче е създаването на футуристичен всъдеход, високопроходима машина, съчетаваща функциите на автомобил и джип.

Освен височината и специалните гуми дизайнерът предлага независимо задвижване на всяко колело и дори система за магнитна левитация, благодарение на които кабината винаги се намира в хоризонтално положение, независимо от терена и препятствията, които преминава. Централното разположение на седалката има специална функция – да повдига нагоре шофьора фотограф до цели 10 метра над земята, което позволява да се правят по-добри снимки.

Citroen Taranis

Концептуалният Taranis е разработен от английския дизайнер Пит Норис специално за Citroen. Той е кръстен на името на келтския бог на светкавиците и мълниите, когото древният народ е изобразявал държащ светкавица с едната ръка и колело – в другата.

За да сътвори своя уникален концепт, Норис се опира на дългогодишния си опит в разработката на транспортни средства за… видеоигри! Затова и изобщо не е учудващо, че дизайнът на двуместния всъдеход е изпълнен изцяло във футуристичния стил на компютърните игри. Превозното средство няма волан, а нещо подобно на джойстик – щурвал на самолет, множество интерактивни дисплеи с важна информация, като един от тях е вграден направо във волана.

„Джипът“ на Citroen също е предназначен да преодолява най-различни неравни терени благодарение на подвижните рамена, на които са закрепени колелата.

Exploder II

Още един концептуален високопроходим футуристичен автомобил, който има специален акцент на екологичните си характеристики. Създаден е от дизайнера Кристиан Поланко. Идеята му е да бъде сглобен от леки композитни материали, както и да притежава специални аеродинамични характеристики, намаляващи съпротивлението. И, разбира се – като източник на енергия (допълнителна) той е снабден и със соларни панели. Благодарение на тази комбинация превозното средство би трябвало да предложи добро ниво на безопасност и забележителна пъргавина.

Ключовата характеристика на всеки високопроходим автомобил е, разбира се, способността му да преодолява трудни терени. Exploder II е проектиран точно за това – притежава 4 отделни електродвигателя за всяко колело, олекотено шаси и система Michelin Active Wheel, която управлява колелата чрез компютър, следящ състоянието на всяко от тях в реално време.

Jeep Survivor

Превърналите се в нарицателно за високопроходим автомобил Jeep също не остават по-назад по отношение на концептуалните предложения. Визията на дизайнера Макс Остап е разработена за американската компания, като обаче се старае да следва линията на легендарния джип Bantam, познат още от Втората световна война.

Макар и този концепт да прилича на нещо средно между Warthog от играта Halo и Mercedes-Bez M от филма Jurassic Park, неговата идея е да предлага едновременно комфорт, възможност за преминаване на тежки терени и, разбира се – всички екстри на съвременните и бъдещите технологии.

Дизайнерът е проектирал Survivor така, че да е еднакво добър не само за военните, но и за цивилните ентусиасти с достатъчно финансови възможности. Освен това външният вид на „джипа“ предполага, че той ще е много привлекателен за ловците – за това говори не само маскировъчният цвят, но още двата прожектора на покрива, резервната гума и откритият багажник.

U-Wall Lizard

Един от най-интересните концепти, приличащ на извънземно превозно средство, е дело отново на азиатски дизайнер – Чи Мин Лин. Той се вълнува най-вече от постоянно увеличаващия се брой автомобили в света и многокилометровите задръствания в мегаполисите. Именно затова идеите му са свързани с това, че автомобилът на бъдещето непременно трябва да може да се придвижва не само по пътища, но и по неравни терени, наклони и всякакви открити пространства. Така се ражда и неговият уникален концепт.

Специалните подвижни „крака“ и независимото задвижване позволяват на „гущера“ да повдига и завърта колелата си на 90 градуса, а дори и повече. Самите колела ще бъдат изработени в два варианта – напълно кръгли или сегментирани на отделни части. Тази смела идея е опит за имитация на стъпалата на гущерите, които биха могли да помагат на U-Wall Lizard да прилепва плътно към терена и да не се случва да забуксува.

WildWave

Този хищен автомобил е проект на цяла група дизайнери от… Иран. Идеята им е за създаване на високопроходим автомобил с доста агресивен външен вид, способен да преодолява всякакви препятствия.

Акцент на WildWave е високата устойчивост при движение. За това спомагат разположеният в центъра на автомобила двигател и ниският център на тежестта.

Phase 2

Това превозно средство вече разрушава всички стереотипи и предразсъдъци, наслоени с годините. То изглежда доста различно от всички останали автомобили, които използват четири колела и имат относително квадратни форми. Когато погледнете Phase 2, ще сте отначало изненадани, че нещото може изобщо да се движи. Според създателя му (испанския дизайнер Артуро Арино) с подобна форма и разположение на колелата препятствията по пътя няма да са особена трудност. За „джипа на бъдещето“ няма да са страшни нито снегът, нито калта, нагретият асфалт или дупките по него.

Конструкцията разчита на едно голямо задвижващо колело и две по-малки, опорни, като на всичко отгоре те се накланят по посока на движението, като мотоциклет. Как точно обаче машината ще преодолява препятствията, не е много известно. Засега.

Nomad RV

Това вече не е точно скоростен джип, а цял дом на колела, но с висока проходимост! Не знам защо, но външният му вид малко ми напомня на огромните домове всъдеходи на колела от Star Wars.

Nomad RV е дело на дизайнера Марио Питч и представлява симбиоза между автомобил с висока проходимост и каравана с всички удобства за живот. В един евентуален постапокалиптичен свят това жилище би се оказало най-удачното средство за оцеляване. Макар че едва ли идеята на дизайнера е била точно такава.

За функционирането на всички системи и двигатели на превозното средство се използва енергия, получавана от слънчеви панели, намиращи се на покрива, както и от… ветрогенератори, които при необходимост могат да се изправят отгоре! Много интересна идея.

Като цяло концептът е обмислен в доста подробни детайли, като вероятно ще е интересен дори за ентусиастите, подготвящи се за края на света и настъпващите природни бедствия.

Citroen 2020 Dakar

Още един концепт за Citroen, разработен от поредния азиатски дизайнер – Чу Хен Квон, специално за евентуалното участие на автомаратона „Дакар“. Високотехнологичният джип има специален акцент – неговата „еластичност“, която трябва да обезпечи до голяма степен безопасността на шофьора. Той се намира в специална вътрешна еластична капсула, предотвратяваща травми при евентуална катастрофа, преобръщане или инцидент.

Разделените на отделни секции колела позволяват при повреда да се заменя само участъкът, при който е възникнал проблемът. Здравината и високата проходимост правят този концептуален джип претендент за победител в ралито „Дакар“, известно със своите изключително трудни участъци.

Racing Buggy

Делото на италианската компания Fornasari също е много интересно. Тя се занимава близо 15 години със създаване на концептуални кросоувъри и проходими машини.

Бъгито на италианците има причудлив дизайн, също характерен за постапокалиптичния стил на автомобилите от филми като „Лудият Макс“. Той има триъгълно окачване, тръбчато шаси и силово задвижване от Chevrolet. Двигателят е 8-цилиндров, 7-литров и с мощност около 610 конски сили, което позволява да набира скорост от 0 до 100 км/ч само за 3.8 секунди. Ако съществуваше реално, а не само като визия, разбира се!

Още „реални“ данни за концепта. Теглото му ще бъде само 1800 килограма, което за такава машина е добро постижение. За да е толкова лек, ще бъдат използвани свръхлеки композитни материали.

Ако този концепт изобщо види бял свят и серийно производство, той ще бъде позициониран в сегмента Luxury Premium и вероятно ще бъде ограничен до създаването на определен брой екземпляри, сглобени по поръчка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *