История,  Келтски свят

В Шотландия откриха 3000-годишен бронзов меч и позлатен връх на копие

от history.nakratko.bg взето от: http://historynakratko.blogspot.com/2017/02/3000.html

Ценно съкровище с невероятни древни артефакти, сред които бронзов меч и уникален, позлатен връх на копие, са открити при разкопки в Шотландия. Предварителните данни сочат, че артефактите са на около 3000 години.

Археолозите от специалното британско звено, занимаващо се с превантивни разкопки на места, на които е предвидено изграждането на нова инфраструктура (GUARD), наричат откритието си „находката на живота ни“. По време на превантивните разкопки на бъдеща строителна площадка в Шотландия, те попадат на съкровище от оръжия от късната бронзова епоха. Два от артефактите са особено ценни – позлатен връх на копие и бронзов меч, запазили се изключително добре.

Артефактите са открити по време на археологични проучвания на терени в шотландския град Карнусти, на които се предвижда да бъдат изградени две футболни игрища. Ценните предмети са намерени на място, намиращо се близо до вече разкрито поселение, датиращо от бронзовата епоха, на което също се провеждат проучвателни разкопки. Археолозите окачествяват находката си като „рядка и със световно значение“.

Алън Хънтър Блеър, част от екипа на проекта GUARD, под чието ръководство се извършват разкопките, казва: „Много необичайно събитие за модерните археологически разкопки е да се намерят артефакти, които могат да разкажат за контекста, в който са били „погребани“. Поради изключително крехката природа на откритите останки, екипът ни взе решение да извлечем цялата земна маса около тях. Получи се нещо като 80-килограмов блок от почва. Внимателното изваждане на артефактите от него извършихме в лабораторни условия, за да ги запазим цели“.

Подобно на Омировата „Илиада“, в най-ранните келтски митове често се споменава и се боготвори блясъка на митични, героични оръжия, допълва Алън Блеър. Върхът на копие е открит в непосредствена близост до бронзов меч и игла, служила за закопчаване на дреха. Всички артефакти датират от около 1000 – 800 г. пр.н.е. Археолозите ги намират за много значими от научна гледна точка, като без съмнение позлатеният наконечник на копие е най-открояващата се находка.

„В най-ранните келтски митове се говори за чудната защитна сила и блясъка на героични оръжия. Златната декорация по бронзовия връх за копие вероятно е подчертавало както редкостта на метала, така и подсилвало визуалното му въздействие“, казва Алън Блеър пред ВВС. 

Сред находките има още и фрагменти от кожа и дървена ножница. Ножницата се смята за най-добре запазената от времето на късната бронзова епоха, откривана във Великобритания. Археолозите са открили още кожа, с която е обвит върха на копието, както и фрагмент от тъкан, останала около иглата, служила за закопчаване на дреха. Подобни органични материали рядко оцеляват толкова дълго време, заровени в почвата, затова и находката е още по-ценна.

Като цяло артефактите дават много ценна информация за живота на местните общества от бронзовата епоха. Съкровището от бронзовата епоха от Карнусти вече е в процес на допълнителни проучвания. Привлечени са експерти от цяла Великобритания, които ще се опитат да обяснят, защо тези предмети са били заровени на това място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *