Български автори,  Символи,  Традиции

12 символа, чието истинско значение е малко известно

27.11.2017г., от blitz.bg, взето от: https://blitz.bg/lyubopitno/12-simvola-chieto-istinsko-znachenie-e-malko-izvestno_news560865.html

12 символа, чието истинско значение е малко известно - 0

Знаците и символите са толкова вкоренени в съзнанието ни, че често дори не мислим за техния произход. Bright Side представя няколко популярни символа, които имат неочаквана история, пише obekti.bg.

Картите за игра

https://shturo.com/wp-content/uploads/2015/10/ogromno-teste-karti-za-igra-0001.jpg
снимка: https://shturo.com/produkt/ogromno-teste-karti-za-igra/

Костюмите са стилизирано изображение на определени обекти: пиките изобразяват мечове, купите – ритуални чаши, спатията изобразява жезъл, а карото – монета.

Никой не знае защо се използват тези символи. Картите за игра са дошли в Европа от Китай. Възможно е да символизират различните съсловия: жезълът – благородниците, потирът – духовниците, монетата – търговците и мечът – военните.

Череп и кости

Черепът (понякога с кости) не е просто символ на смъртта, а символ на вечен живот, защото костите не се разлагат, когато човек умре. Ето защо в Европа този знак може да се види на гробищни порти, икони и други артефакти. Пиратският символ няма общо с това – различните пирати са имали различни знаци и знамена. А символът на черепа и костите е популяризиран от Робърт Луис Стивънсън, авторът на „Островът на съкровищата“.

Трикветра

взето от: https://www.cityofgroveok.gov/building/page/trinity-knot-or-rings-triquetra

Символът от телевизионния сериал Charmed съществува в реалния живот и има много древна история. Той е известен като трикветра. В бронзовата епоха в Европа тя е била използвана за отбелязване на позицията на Слънцето в небето (изгрев, зенит и залеза), както и на лунните фази. Символът е популярен сред келтите и скандинавците.

Старт, пауза, стоп

https://i.pinimg.com/originals/ec/fc/9d/ecfc9d512006844e53a01afad0a829f5.png
www.pinterest.com

Не е сигурно кой е създал тези знаци. Според една версия е това е художникът Василий Кандински, според друга – създателят на един от първите касетофони. Квадратът като стабилна форма символизира покой, а триъгълникът – движението. Знакът „пауза“ еволюира от музикалния знак, използван за разделяне на музикалните фрази. Бутонът за запис е червен, така че никой да не го натиска случайно и да изтрива информация от лентата.

Рибата – символ на християнството

https://mm.netinfo.bg/resize/resize_on_the_fly.php?address=media/images/32736/32736584/orig-orig-simvoli.jpg
снимка: dariknews.bg

Рибата е древен символ на Христос. Първите букви от думите Ἰησοὺς Χριστνός Θεός Υιός Σωτήρ (Исус Христос, Божи Син, Спасител) оформят думата ΙΧΘΥΣ – старогръцката дума за риба. По времето на Римската империя ранните християни били жестоко преследвани, затова са използвали кодови знаци, най-известният от които е рибата. Днес този символ понякога се среща върху камиони и коли, като продължава да има религиозно значение.

Червеният кръст

https://ekipnews.com/wp-content/uploads/2019/05/3-emblems-1144x500.jpg
снимка: ekipnews.com

Ако смятате, че символът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) прилича на знамето на Швейцария, имате право. Идеята за основаването на организацията е родена именно в Швейцария. Оказало се обаче, че символът не е универсален, тъй като мюсюлманските страни го свързвали с християнството. Затова е създаден втори символ – Червеният полумесец. Израел предлага международната организация да признае и трети символ – Червената звезда на Давид, но през 2005 г. се въвежда религиозно неутрален символ – Червения кристал.

Бръснарници и фризьорски салони

https://www.fram.bg/wp-content/uploads/2019/07/pole-barber-mini-510x510.jpg
снимка: www.fram.bg

Този символ, който прилича на червена, синя и бяла близалка или паста за зъби, е символ на бръснарниците в САЩ и отделни европейски и азиатски страни. В миналото всеки бръснар до известна степен е бил и лекар – той вадел зъби и превързвал рани. Смята се, че бялото и червеното символизирали превързана рана, а синият цвят е добавен по-късно, вероятно за да заглуши тази не особено ведра асоциация.

Звездата на живота

https://www.burgasnews.com/wp-content/uploads/2017/10/barza-pomo6t.jpg
http://lichna-drama.com

Синята звезда на живота е символ на спешната медицинска помощ в САЩ и редица други страни. Всяка от шестте лъча на звездата представя една от функциите на спешната медицинска помощ: откриване, докладване, реагиране, грижи на място, грижи при преместване и болнична грижа. В центъра е жезълът на Асклепий, древногръцкият бог на медицината.

Джак и тиквения фенер (Jack-o’-lantern)

https://360view.hum3d.com/zoom/Tools/Jack-o-lantern_1000_0001.jpg
https://hum3d.com/3d-models/jack-o-lantern/

Според една ирландска легенда един ковач на име Джак сключил сделка с дявола. След смъртта му душата му не била допусната нито в рая, нито в ада. Душата му обикаляла света с фенер, за да намери пътя си.

Келтите имали традицията да поставят такъв фенер, направен от ряпа, на перваза на прозореца, за да помогнат на изгубените души да намерят пътя към чистилището. Много по-късно репите били заменени от тикви, които изглеждали по-привлекателно.

Олимпийските кръгове

https://kakvonauchih.com/wp-content/uploads/2018/02/Olympic_flag.png
https://kakvonauchih.com/znachenie-na-olimpijskite-kragove/

Смята се, че цветните олимпийски кръгове символизират петте континента: жълтият е Азия, червеният е Америка, черният е Африка, синият е Австралия, а зеленият е Европа. Но се оказва, че съоснователят на съвременните олимпийски игри, барон Пиер дьо Кубертен, изобщо не е имал предвид такова значение. Идеята на символа е, че с цветовете на пръстените и белия цвят на фона могат да се съставят флаговете на всички страни по света. Звучи доста по-добре.

Хамса

https://customstickermakers.com/wp-content/uploads/HamsaBlack-Clear.png
customstickermakers.com

Символът Хамса, известна и като „Ръката на Фатима“ е популярен в еврейската и арабската култура. Често се носи като амулет. Най-вероятно има връзка с амулета mano pantea, отново с формата на човешка длан, който се среща в Древен Рим и Египет. По-късно той се появява и в християнството като знак за благословия.

Кръстът на Свети Петър

https://bg.play-azlab.com/images/duhovnoe-razvitie/chto-oznachaet-krest-svyatogo-petra.jpg
https://bg.play-azlab.com

Този символ се смята за известен като антихристиянски знак, но историята му се корени по-скоро в самото християнство. Според легендата апостол Петър щял да бъде разпънат точно както Христос. Но апостолът бил убеден, че не е достоен да умре като своя Учител, така че поискал да бъде разпнат с главата надолу. Така кръстът на Свети Петър стана символ на смирение. Затова не трябва да се изненадваме, ако го видим в християнска катедрала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *