Български автори,  Келтски празници,  Ритуали,  Традиции

1-ви май – Ден на труда, Празник на магьосниците, Празник на гирляндите и Празник на цветята (снимки)

01.05.2019г., автор: Ани Атанасова , взето от: https://lifeonline.bg/bg/1-vi_mai_-_den_na_truda_praznik_na_magiosnicite_i_praznik_na_girlqndite

На тази дата в различните краища на света отбелязват различни празници

1-ви май – светла дата в трудовото ежедневие на бившите социалистически народи и празник за душата – не се работи, не се учи, но се ходеше на манифестация.

Към днешна дата тези традиции вече не спазват, манифестации няма, освен някое и друго шествие на прокомунистически настроени дружинки.

Хората обичайно се събират със семействата си, отиват на пикник или на разхода, ако времето го позволява, обядват или вечерят заедно на празнична трапеза.

Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Денят на труда е сред официалните празници в България.

Първият опит за честване на Първи май у нас е от Типографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

От 1945 г. комунистическата власт в НРБ започва да чества празника ежегодно, тъй като в социалистическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа.

Та така у нас, а ето какво още отбелязват на 1 май по света!

В Ирландия и Шотландия на тази дата честват Празник на магьосниците и Празник на огньовете.

Белтейн (на ирландски Beáltaine; на шотландски келтски Bealtainn; от староирландски Beltene, „ярък огън“) е традиционен празник, отбелязван от келтските общности в Шотландия и Ирландия в началото на месец май. Подобен празник се отбелязва и от някои клонове на съвременния неопаганизъм.

Традиционно Белтейн се празнува в средата на периода между пролетното равноденствие и лятното слънцестоене. Точната дата е 5 май, но в по-ново време празникът се отбелязва на 1 май.

Ранни келтски източници от 10 век описват как друидите палят клади на върха на някое възвишение и прекарват добитъка през огъня, за да го пречистят и за късмет. Хората също преминават между кладите. Традицията е запазена и след християнизацията, като кладите вече се палят от светски лица, а не от друиди. Празникът продължава да съществува до 50-те години на 20 век, като на отделни места се отбелязва и днес. От 1988 празник с огньове по повод на Белтейн се провежда в нощта срещу 1 май в град Единбург.

В Хавай, на 1-ви май, отбелязват Празника на гирляндите. Луау е празник (парти), които може да се организира по различни поводи, а на Хаваите на 1 май е празникът на гирляндите.

Традицията повелява, че на този ден се изпълнява традиционния народен танц хула, пеят се песни, организират се панаири, конкурси за красота и навсякъде се плетат гирлянди от цветя.

Огърлици от орхидеи, жасмин и други ярки и ухаещи цветове се връчват и на всички, пристигащи на острова гости.

В Сицилия в първия ден от красивия месец отбелязват Празника на цветята – Флоралия. По време на пролетния карнавал улиците на града се изпълват с фигури, направени от цветя, най-вече карамфили.

Сицилия пази традицията да чества на този ден Богинята на цветята Флора. Жителите на острова берат полски цветя – макове, маргаритки, жълтурчета, които според вярванията носят щастие.

Много младежи вземат важното решение да предложат сърцето си на любимата девойка и да поискат ръката ѝ, като закачат на вратата ѝ зелено клонче.

Ако девойката вземе клончето, ще има сватба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *