Български автори,  Музика

Пловдивски ирландци заплениха с келтски джаз (Фотогалерия)

02.07.2018г., от от PlovdivTime , взето от: https://plovdivtime.bg/art-stsena/plovdivski-irlandtsi-zapleniha-keltski-dzhaz-fotogaleriia-3255/

Фотографии: Руслан Йорданов

Една от забележителните млади банди на музикалната сцена под тепетата – „Конгал“, изнесе поредния си концерт в Пловдивския културен институт в събота вечер. Групата е съставена от българо-ирландско семейство – две сестри и един брат, и от пловдивска арменка, и свири своеобразен келтски джаз.

В „Конгал“  участват Мейв-Ашлинг Мак Гонегал – вокал, Бренос-Камен Мак Гонегал – бас китара и контрабас, Ева-Фей Мак Гонегал – цигулка и вокали, Мишел Хачикян – цигулка. „Ние сме ирландци-филибелии, понеже баща ни е ирландец, а мама – пловдивчанка“, казва Мейв-Ашлинг.

И четиримата са ученици в Музикалното училище „Добрин Петков“. В гимназията Мейв изучава арфа и вече има изяви с Оркестъра на Пловдивската опера, Бренос – контрабас, а Ева и Мишел – цигулка.

Групата съществува от година, името Конгал идва от Келтския бог на Хаоса, който е и в основата на фамилното им име – едно от най-старите в Ирландия. Текстовете на песните им са предимно повлияни от келтската митология, а някои имат социален характер. Техен автор е Брендан Мак Гонегал.

„Тъй като сме класически музиканти музиката ни до голяма степен е повлияна от класическата, както и от класически рок, психиделик, джаз и не на последно място – келтски фолклор. Затова я нарекохме келтски джаз. Колкото до нас, когато не сме на училище, живеем в Ирландия – на брега на Атлантическия океан“, допълва Мейв-Ашлинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *