Български автори,  Храна и Кухня

Хранене и кулинарни особености в Ирландия

автор: Лилия Милкова – готвач, взето от: gotvach.bg

https://gotvach.bg/n5-102000-%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5_%D0%B8_%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8_%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%B2_%D0%98%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F

ирландска яхния

Извън Ирландия често се смята, че ирландската храна се състои само от картофи и овнешко месо. Колко погрешно. Храната и готвенето в Ирландия са потънали в история и наследство, а ирландската храна се основава на богатството от съставки, предлагани от морето, земята и пасищата. Домът и семейството в Ирландия играят важна роля в ирландската храна и готвенето и кухнята все още е сърцето на всеки дом.

История на ирландската храна

Безброй влияния са оставили своя отпечатък върху ирландската храна през вековете от пристигането на келтите в Ирландия от 600 до 500 г. пр. Хр., през викингите и английската колонизация на Ирландия през 16 и 17 век.

Говедата играят важна роля в ирландската храна от средните векове до пристигането на картофите в Ирландия през 16-ти век. Месото било предимно храна за богатите, заедно с приготвяните от бедните млечни продукти, сиренето и маслото, които били допълнени и със зърнени храни като ечемик например.

Картофите в Ирландия – благословение и проклятие

Картофите пристигнали в Ирландия в средата до края на 16-ти век. Влажният прохладен ирландски климат и почвени условия се оказали перфектни за картофите и те бързо се превърнали от обикновен градински зеленчук до основна хранителна култура както за хората, така и за животните, тъй като е било евтино да се отглежда и дори малък парцел можел да произведе обилна реколта.

ирландски палачинки

Високото съдържание на минерали и витамини в картофите също ги направи перфектна, евтина храна за бедните в Ирландия и били добре дошла промяна от зърнените култури, от които зависели хората.

Зависимостта от картофите като основна храна обаче се оказала и проклятие за ирландците с картофения глад в Ирландия. Първият, през 1739 г., е в резултат на студено време, но гладът от 1845-49 г. в Ирландия е причинен от картофена болест: бързо разпространяваща се болест, която унищожава картофените култури и води до смъртта на над 1 000 000 ирландци. От оцелелите над два милиона емигрирали (много в САЩ и Великобритания), а останалите в Ирландия са силно обеднели.

Въпреки това картофите остават основна храна в Ирландия, която се сервира почти ежедневно като част от храненето.

За разлика от другите страни, варените картофи тук се сервират в кожата им, която се отстранява на масата. Това осигурява по-голяма част от хранителните вещества да останат в картофите по време на готвенето.

Храната в Ирландия днес

Подобно на Обединеното кралство и Европа, Ирландия има процъфтяваща модерна култура на хранене, бързо хранене и етнически ресторанти, намиращи се главно в големите градове. По-младите готвачи са приели наследството на храната си и често работят с познати рецепти, които обаче създават по нови начини.

ирландски хляб с шоколад

Месо

Свинята е най-старото домашно животно в Ирландия и присъствието му е все още широко разпространено в храната и готвенето в страната с колбаси, бекон, които се появяват в много рецепти.

Ирландското говеждо месо е световно известно и нищо не може да бъде пълно без говеждо месо или келтска пържола (пържена пържола с ирландско уиски).

Риба и морски дарове

Заобиколени от морето, с реки и езера, рибата и морската храна естествено играят важна роля в ирландската кухня. Стриди, раци, омари и лангустини, миди, бяла риба, прясна и пушена сьомга лесно се откриват и се ползват в цяла Ирландия.

Ирландско сирене

В началото на 20-ти век ирландското сирене имало малко лоша репутация, тъй като повечето сирена идвали от големи производители. Всичко това се променя през 70-те години на миналия век, когато предприемчивите млекопроизводители се върнали към занаятчийското производство на сирене и съживили отдавна изгубено изкуство в Ирландия. Днес ирландското сирене е известно в цял свят заради качеството и отличителния си вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *