Български автори,  Келтски празници,  Традиции

Лита – Денят на лятното слънцестоене

21.06.2015г., автор: Nevjana, взето от: https://www.anna.bg/1458-lita-denyat-na-lyatnoto-slncestoene.html

Лита на англосаксонско наречие означава „най-дългият ден в годината”. Празнува се на 21 юни. У келтските народи в Британия самото време на празника на лятното слънцестоене напомня за връзката с келтския култ към слънцето. Затова и основните обреди и ритуали напомнят на характерните за деня на зимното слънцестоене 21 декември.

Келтите имали много поверия за могъществото на злите сили през нощта срещу дните на слънцестоенето. Централно място в празнуването заемат различни форми на ритуални огньове. Много важна е и зеленината – клонки, цветя, даже дървета.

Връзка с култа към слънцето имал и разпространеният сред шотландците обичай да се пускат от висок хълм или по стръмен речен бряг колела, обвити в слама и запалени. По тях гадаели – ако колелото гори през цялото време, вярвало се, че урожаят ще е добър.

Келтите вярвали, че папратите също имат тайнствено магическо значение в нощта срещу лятното слънцестоене и че те разцъфвали за кратко в полунощ. Смелчаците се отправяли в горите в полунощ, за да видят цвета на папрата и да съберат семенцата.

Тези походи се смятали за много опасни, тъй като феи и разни зли горски същества пазели папратите по време на цъфтенето. Този, който все пак успеел да грабне семена от папратов цвят, можел да стане невидим и да гледа танците и игрите на феите в тази вълшебна нощ.

Шотландците смятали папратовите семена за най-действени срещу злите сили. Събраният през нощта плод от бъз и заковани над вратите брезови клонки също пазели от злото. Брезата имала съществена роля в обредите на лятното слънцестоене при всички келтски народи.

В този празник са вплетени им много семейно-брачни мотиви. През нощта срещу 21 юни девойките и юношите много гадаели, като използвали за тази цел различни цветя и растения (най-често жълт кантарион).

През тази нощ в Шотландия влюбените си давали клетва за вярност, а нарушаването й се смятало за престъпление. Клетвата била произнасяна край някой мегалит или свещен извор и била скрепявана със стискане на ръце.

Повечето от тези обичаи вече са изгубени във времето, но и в наши дни на много места по британските острови смятат юни за най-добър месец за сключване на брак.

Празникът на лятното слънцестоене има езически и зороастрийски корени и по различни начини се отбелязва в цяла Европа. Преплита се с християнския празник Рождение на Йоан Предтеча. В България това е прочутият Еньовден (който обаче честваме на 24 юни), при другите славяни – Иван Купала. Финландците го наричат Юханус, шведите – Мидсоммар, а германците – Митзомерфест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *