Изкуство,  История,  Келтски свят

Най-впечатляващи предмети на келтското изкуство

Photo of Esther Newman

18.02.2016г., Автор: Esther Newman – оригинална статия – https://theculturetrip.com/europe/united-kingdom/england/london/articles/the-most-stunning-celtic-artworks/

Превод: Сурен Исраилян, 06.02.2020г.

The Most Stunning Celtic Artworks

Днес думата „келтски“ има различно значение за различни хора: с това име са наречени: футболен клуб /“Селтик“/, стил в музиката, група езици, група народи – „съвременни келти“ от Ирландия, Шотландия, Уелс, Корнуол, остров Ман и Бретан.

„Келтски“ е обобщаващ термин за митове и легенди на Британските острови. Но кои са били келтите ?

Келтите са индоевропейски племена, живели в Европа на голяма територия преди Римската империя, от Британските острови на запад до Мала Азия /Галатия/ на югоизток.

Думата „Келт“/“Келтой“/Celt, Keltoi/ се използвала от класическите автори от Гърция и Рим за всички „съседи варвари“. Макар че келтските общности в цяла Европа имали общи неща, като например езиците, техните народи представлявали по-скоро разнообразни и мултикултурни племена.

Дори в днешно време, когато използваме терминът „келтски“, по-скоро подразбираме културата на народите от Британските острови и Ирландия, отколкото техните роднини в Европа.

Едно от големите доказателства за живота на келтите е тяхното изкуството. Прекрасни, сложни, интригуващи произведения на изкуството с преплетени абстрактни орнаменти показват начина на живот и поведението на тези народи.

Известно на изследователите като латенско изкуство /La Tène art/ – терминът свързан с територията в Швейцария, където през 19 век са били открити много предмети от келтската култура, датирани  от 500г. пр.н.е до 100г. н.е. продължава с откритията, датирани до 1000г. н.е., намерени в западните части на Европа, както и в Ирландия и Шотландия. 

Воден от идеята да покаже скритите значения на тези уникални произведения на изкуството  Британският музей в партньорство с Националния Музей на Шотландия подготвя голяма изложба, наречена „Келтите: Изкуство и идентичност“.  В очакване на това събитие представяме ви пет от най-изящните предмети на келтската култура, събрани от цяла Европа.

Щитът от Батърси /The Battersea Shield/: 350 – 50 гг. пр.н.е.

Намерен в река Темза до моста Батърси този богато украсен щит стана символ на келтското изкуство. Предвид неговата изящност, прекрасното състояние и уникалната декорация учените предполагат, че той служил по-скоро за церемониални, отколкото военни цели.

Имаше много полемика за това, защо е намерен в Темза, някои автори предполагат, че той бил хвърлен като ритуален дар за бога на реките. Подобни предмети са намерени в Ла Тен, Швейцария – мечове, части от щитове, върховете на копия, брошки, части от колесници, както и човешки и животински кости.  

Тези находки предполагат и други ритуали, включващи човешки и животински жертвоприношения, както и военни дарове. Високото качество и прекрасната украса на келтските оръжия, разкриват културата на военния живот на хората в онези времена; войната влияела върху ритуалите и религията им, а воините са били високо ценени.

Келтското изкуство често включва образите на животните, било като символ на силата на природата или като образ на съответно божество. Този щит е украсен с абстрактни орнаменти, стилизирани глави на бикове или крави и има релефни части. Вероятно собственикът на щита е вярвал, че свирепият нрав на бика или кравата щели да му помогнат в битката.

Щитът от Батърси може да се види в Британския Музей.

© British Museum/Wiki Commons 

Огледалото от Дезборо /The Desborough Mirror/: 50г. пр.н.е – 50г. н.е.

Много често за келтите се говори като за брутални и войнолюбиви народи. Тези нагласи идват от класическите източници, които описвали своите варварски съседи  (тук думата ‘варварски’ се използва в историческия смисъл и се отнася към „не-римските“ и „не-гръцките“ общности) като кръвожадни и елементарни.

Но в действителност келтските племена са били високо развити; те се занимавали с търговията, пътували, общували помежду си. Те създали и запазили своята богата устна култура. И това огледало, като един от най-добрите примери на латенската култура, изработено в Британия доказва жизнения стандарт на келтите.

Рисунката на гърба има сложен орнамент и когато беше изследвана се оказа, че изобразява образ на лицето. Само 30 такива огледала са намерени в Британия, и се предполага, че били правени само тук, и евентуално продавани из цяла Европа.

Огледалото от Дезборо може да се види в Британския Музей.

The Desborough Mirror © The Trustees of the British Museum

Котелът от Гундеструп /The Gundestrup Cauldron/: 1 в. пр.н.е.

Намерен в торфено блато в Дания през 1891г. Котелът от Гундеструп е съд за религиозни ритуали. Предполага се, че той е бил принесен в дар – оставен в блатото като религиозен ритуал.

Като най-голям открит сребърен съд от Желязната Епоха, Котелът предизвика голям интерес на учените не само заради високото качество на изработката, но и смесения стил – той е типичен за тракийска култура, но има келтски художествени образи.

По стените на Котела са изобразени различни сцени – от жената с меча на главната панела, до горските създания и митичните животни, като елени и дракони в останалите части на съда. Другите изображения са на зооморфични божества от келтската митология, включително фигурата с рога, за която се предполага, че е на Кернунос /Cernunnos/, бога на гората.

Екзотичните картини на слонове и грифони идват от тракийския стил и често присъстват в римските монети. Тези разнообразни културни влияния показват търговските връзки на различни келтски племена в цяла Европа и контактите им с Римската Империя.

Котелът може да се види в Националния Музей на Дания  

https://img.theculturetrip.com/1024x/smart/images/56-3990591-14459648495e2c949cecc14d5393a29514ba9dd53c.jpg
The Gundestrup Cauldron © Petrus Agricola/Flickr

Статуетка на Тараск от Нов /The statue of Tarasque de Noves/: 50г. пр.н.е – 1 в н.е.

Статуетката на Тараск от Нов се приписва на галското племе Кавари /Cavares/, които живели в долината на долната част на река Рона. Приличаща на сфинкс с глава на лъв или вълк, с вид на влечуго и тялото на човек, това животно се подпира върху две глави в латенския стил, докато осакатената му ръка подпира ръмжащи челюсти.

Някои учени предполагат, че страховитото животно е символ на местно или племенно божество, докато другите смятат, че то представлява жестока военна култура на Каварите. Подобни фигурки на човекоядци с лъвски глави, открити в Прованс карат учените да вярват, че тези предмети са били свързани с традициите на галските келтски погребения.

Тези находки показват, че животното символизира смъртта и “поглъща“ тялото преди то да премине в другия свят.    

Статуетката може а се види в Musée Lapidaire.

https://img.theculturetrip.com/1024x/smart/images/56-3990592-144596485305b74a905dc448daaeb9d26ea28228f1.jpg
The statue of Tarasque de Noves © the Musée Lapidaire

Торква на Викс /The Vix Torc/: 6в – началото на 5в. пр.н.е.

Намерена в Северна Бургундия, гробницата на Викс  с основание се смята за най-величествената и монументална келтска гробница, открита досега. Погребението на високопоставена благородница /“Госпожа Викс“ както я наричаме сега/, дава представа на историците за живота на келтската жена от най-висок ранг.

За произхода на Леди Викс все още се спори, дали тя е била келтска принцеса или друидеса на служба при краля или кралицата, но едно е сигурно от намерените предмети, че тя е имала голямо богатство и респект. Един от тези предмети е „Торквата на Викс“- обръч от чисто злато с крилати коне, направен с филигранно изящество.

Класическите изображения на келтите, най-често включват торквите – металните обръчи, опасващи шията. Торквите са най-лесния начин за определяне на нещо, което е келтско. Разликите в изработването и украсата им показвала положението и богатството на носителя й в обществото.

Торквата на Викс и останалите предмети от гробницата могат да се видят Musée du Pays Châtillonnais.

https://img.theculturetrip.com/1024x/smart/images/56-3990594-1445964856f4f7161e94364fbb84425a6cc8f075e6.jpg
The Vix Torc © Xuan Che/Flickr

Избожба „Келтите: Изкуство и идентичност“ ще бъде в Британския музей до 31 януари 2016г.

British Museum, Great Russell Street, London, UK +44 (0)20 7323 8299

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *