Български автори,  Митология,  Традиции

Келтски вярвания и предания за сънищата

Сънищата и вярванията на Келтите

31.01.2020г., взето от: sanovnik.at

https://sanovnik.at/%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B0/

https://www.iamag.co/wp-content/uploads/2013/03/celtic-dream.jpg
Celtic Dream by Corrado Vanelli
Submitted January 06.2013 – http;//cggallery.itsartmag.com

Има вярване, че Сънуването е място което е съществувало много преди да се появи времето.

То е както силно духовно така и място за размисъл, и е началото на всичко. То е оприличавано на шаманско пътуване и сънищата са порталите за трансформация.

И всъщност много народи и култури за запазили вярването, че Сънуването или състоянието на сънуване е всъщност друг свят, точно толкова истински колкото и този в който живеем, но много по ефирен.

Келтите са вярвали, че Сънуването е порта към света на магическото и вълшебното и че сънищата неизбежно и винаги се състоят от предсказания, за добро или за лошо. Считало се е за лошо да сънуваш дявола, дори по-лошо – да сънуваш свещеник, но пък е било благословия за мъжа или жената която сънува кон, за тях това е носело късмет. Млада девица, любопитна за кого ще се омъжи, поставяла сребърни дарове на свещените кладенци, след това лягала и заспивала и в съня си виждала нейния бъдещ съпруг.

И наистина много от смъртните срещали бъдещия си магически партньор докато сънували. В разказа за Ангъс Мак Ог, докато младият Ангъс спял, красива магическа жена се появила в съня му. Когато се събудил не можел да мисли за нищо друго освен за нея, той я търсил в продължение на година докато я намери, като през цялото време тя продължавала да се появява в сънищата му.

Героят и войник, Cú Chulainn, бил посетен от подобна фея, Фанд, в съня тя го заразила с магическа болест с пръчка от самодивско дърво. Когато се събудил той разбрал, че Фанд всъщност е много влюбена в него, и всъщност силно желаела той да се завърне в къщи и да отвърне на любовта й. Твърди се, че след неговото завръщане те прекарали голяма част от времето заедно.

Уелската кралица на феите, Маб, е известна с това, че посещавала смъртните в съня им и всъщност правела така, че много от тях да се влюбят. Тя понякога е била приемана за муза или акушерка и когото посещавала получавал вдъхновение.

В нашите модерни времена вярванията около сънищата са се променили много в сравнение с вярванията на нашите предци, но това не значи че сънищата са по-малко магически. Рационалното съзнание на 21 век е доста по-скептично, но това не означава, че не се нуждае също толкова от вдъхновение. Трябва да позволяваме на сънищата ни да ни вдъхновяват, така както са вдъхновявали тези преди нас. Ние се нуждаем от вдъхновение, за да можем да бъдем щастливи и продуктивни в реалния живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *