Български автори,  Келтски свят,  Традиции

Морска столица и келтски град са Столиците на културата за 2020

02.01.2020г., автор: Kmeta.bg , взето от: https://www.kmeta.bg/morska-stolica-i-keltski-grad-sa-stolicite-na-kulturata-za-2020

Medium rijeka 3960063 1920

Уникалният хърватски град Риека и забележителният ирландски Голуей са новите културни столици на Европа за 2020 г.

Двете места поемат щафетата от Пловдив и Матера, които през изминалите 12 месеца привличаха безброй туристи от цял свят – освен с красота и богатата си история, така и с разнообразна  културна програма. Съвсем скоро информационните табели и рекламните банери от Града под тепетата и италианския рай трябва да изчезнат. А от своя страна новите Столици на културата се подготвят трескаво за важната „мисия“.

Риека се смята за морска столица на Хърватска. Градът е истинско бижу със средновековни крепости, великолепни дворци от Хабсбургската епоха и с едни от най-големите корабостроителници. За 2020г. той е получил 40 млн. евро финансиране от Европейския съюз.

Град Голуей е център на забавленията в Ирландия. Прочут е предимно с типичните ирландски пъбове, където се свири жива музика – традиционен ирландски фолклор. Прекрасната девствена природа и покритите със слама каменни къщички напомнят за времето на келтите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *