Традиции

Кои са най-популярните символи за късмет ?

взето от: https://bialakarta.bg/blog/zabavleniya/koi-sa-nay-populyarnite-simvoli-za-kysmet

https://bialakarta.bg/files/blogs/b3a45dd29d54a05d8c4e37897e3b1a49.png

Късметът е онова нещо, което всеки иска да притежава, без значение от начинанието, възрастта и времето. Дори когато става въпрос за финансовото ни състояние, си пожелаваме да имаме доза късмет, за да се справим с всички предизвикателства и да постигнем финансово благополучие.

Точно затова амулетите за късмет имат дълга история – винаги ги е имало и ще продължава да ги има, колкото и да се изменят с времето.

Когато чуеш думата късмет, може би първо се сещаш за четирилистна детелина, или пък може би подкова. Това е така, защото с времето тези две неща са се превърнали в символи на късмета. Всички хора по света знаят, че ако намерят четирилистна детелина, то тя ще им носи късмет, ако си я запазят. Затова всеки ще си я сложи в джоба, портфейла и у дома – за да го предпазва от лоши поличби и да му върви в начинанията.

Четирилистна детелина

Четирилистната детелина често е подарък и за двама влюбени, тъй като се вярва, че носи щастие и любов. Този символ на късмета е толкова популярен, че дори и да нямаш истинска четирилистна детелина, самата й рисунка се е превърнала в нещо изключително често срещано.

Но питал ли се е някой всъщност защо тези детелини носят късмет?

Легендата разказва, че когато Адам и Ева били изгонени от Райската градина, Ева откъснала четирилистна детелина, за да си спомня за дните прекарани там. Затова се вярва, че ако в градината ти има четирилистна детелина, в нея има и късче от Рая и божията благословия ще е с теб. Според най-разпространеното вярване всяко от листата на четирилистната детелина има определено значение. Първият лист символизира Вярата, вторият – Надеждата, третият – Любовта, а четвъртият – Късмета.

Всъщност детелината се тълкува различно през всяка една епоха. През Средновековието например хората смятали, че четирилистната детелина не само носи щастие, а че се случва и нещо много по-магично. Този, който носел такава детелинка със себе си можел да вижда феи и горски духове. Освен това, именно детелината е онова зелено растение, което почти всички по света свързват с Ирландия. Защото всички знаем, че тази страна се свързва с нещо зелено. Именно там се отделя специално внимание на детелините. Освен всичко друго детелината е национална емблема на Ирландия и традиционен символ на празникът им за Св. Патрик.  Някога на този ден келтските жреци, друидите, се закичвали с трилистни детелини. Те били символ на пролетното равноденствие, а носени като талисман държали надалеч злите духове. Когато е открита четирилистната детелина, започнало да се вярва, че четвъртото листо символизира Божията милост. По същия начин в Англия вярват, че ако сънуваш детелина, това ти гарантира щастие и несметно богатство.

Разбира се, освен средновековните легенди, има и просто обяснение за късмета, който носи това дребно цветче: четирилистната детелина просто е много рядка и уникална – на около 10 000 трилистни детелини се пада само една четирилистна. Именно поради тази причина се вярва, че нейната уникалност носи щастие и късмет.

Подкова

Конската подкова е древен талисман, носещ в дома на човека богатство, късмет и благополучие. Но каква е легендата зад този толкова стар символ на късмета?

Всеки знае, че конската подкова се използва от векове за “обувки” на конете. Специфичната форма на полумесец на подковата я превръща в нещо мистично и криещо скрита сила. През минали векове дори са смятали, че формата на конската подкова е свързана с египетската богиня Изида. Турските народи я смятат за носеща късмет, поради близката й с полумесец форма, а китайците и индийците оприличават формата на подковата с извивките на свещената змия Нагендра.

Подковата се свързва с късмета и заради материала, от който е направена. През ранните векове на нашата ера, желязото току-що е започнало да се появява в Европа и е било много скъпо. Всяка желязна вещ имала много висока стойност, a в селските дворове желязото било изключителна рядкост. Така,  когато някой  намерел подкова на улицата, то това се смятало за голяма находка, защото подковата можело да се измайстори нещо – например нож или няколко гвоздея.

Също така се е смятало, че щом конят е подкован, той е защитен от вещици и зли духове, тъй като желязото имало способността да ги прогонва.

Подковата по принцип се счита за сухопътен талисман, но за моряците тя също е от значение. Ако подкова се закачи към мачтата, над вратата на каютата или под палубата, то късметът задължително ще съпътства кораба.

Детелината и подковата обаче не са единствените символи на късмет, които хората познават.

Нека разгледаме кои други вещи символизират щастието и носят повече наслука на притежателя си:

Зарове за игра – Като се има предвид колко хазартни игри са изиграни със зарове, не е изненада, че те са станали символ на късмет. Но в сравнение с предходните символи на късмета, хазартните зарове са сравнително скорошно изобретение. По време на Втората световна война бойните пилоти знаели, че с мисиите, които поемат имат ужасно малки шансове да се приберат отново вкъщи. Затова те носели със себе си късметлийски зарове, с надеждата да получат шанс за безопасно завръщане у дома. Познавайки традицията на Втората световна война, Deccofelt Corp. започнали да пускат на пазара хазартни зарчета, които да висят като аксесоар върху огледалата за обратно виждане на автомобилите през 1959 г. И така се ражда модата на заровете, носещи късмет, докато пътуваш.

Коминочистач – Стара Английска легенда разказва, че корените на този късмет са още от времето на крал Джордж. По време на кралско шествие куче ухапало кралския кон, животното ужасено се изправило на задните си копита и за малко щяло да хвърли краля. В това време от тълпата изскочил опърпан скитник, който хванал оглавника на коня и го успокоил, след което отново изчезнал. Кралят дълго разпитвал кой е странникът, но хората отговаряли – „Просто един коминочистач“. Така крал Джордж издал постановление, което гласяло, че от този ден на коминочистачите трябва да се гледа като на носители на щастие и късмет.

Калинката – навярно знаеш, че ако на теб кацне калинка, най-вероятно ще имаш повече късмет. В немскоговорящите страни тези малки насекоми буквално се наричат ​​щастливи бублечки: „Glueckskaefer“. Как може една калинка да ни направи по-щастливи? Някои култури казват, че ако калинка кацне върху теб и не я изгониш, късметът ти ще се подобри. Други казват, че ако мъж и жена видят една и съща калинка в същото време, те ще се влюбят. В Белгия калинка, пълзяща по ръката на момичето е знак, че то скоро ще се ожени. Голям брой калинки през пролетта означават за фермерите, че ще има добра реколта. Ако искаш да си по-щастлив, бъди внимателен около тези насекоми, тъй като убиването на калинка може да донесе нещастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *