Традиции

Защо очакваме заешката лапа да ни носи късмет ?

31.01.2020г., автор: Мартин Дамянов, взето от: https://www.chr.bg/istorii/art/zashto-ochakvame-zaeshkata-lapa-da-ni-nosi-kasmet/

Oryctolagus_cuniculus_Rcdo

Кости от пениса на миеща мечка, глави на лешояди, късметлийски стотинки… Има огромен и еклектичен сбор от амулети, талисмани и заклинания, чиято цел е да носят късмет на собствениците им.  Такива неща се използват откакто свят светува и има хора върху него – за древните египтяни изображенията на бръмбара скарабей помагали да се предпазят от злото, римляните разчитали на крилатите фалоси, отидете в Турция и ще откриете „назар, назар бонджук или синьо око“, което ви гледа от витрини, входни врати, табла, гривни, каквото се сетите, много от вас като християни  сигурно носят кръстчета… Комарджиите и атлетите пък са известни с това, че може да вярват на какви ли не суеверия с почти всеки предмет или акт. Желанието за божествена или мистична защита срещу множество вреди обхваща всички култури и всички епохи.

Но защо крак на заек? Защо не крак на жаба или далак на таралеж?…

В Европа традицията за носене на крак на заек вероятно произтича от древни тотемни вярвания, че хората произхождат от животни, а определени племена произхождат от определени видове. Съответно определено племе се покланяло на определен животно прародител и носело части от това животно като защитен амулет.

Известно е, че келтите някъде до 600 г. пр. н. е. са свързвали зайците с късмет (целият заек, а не само кракът му). Според келтския фолклор фактът, че зайците са живели в дупки дълбоко под земята, означава, че те са в пряка комуникация с боговете и духовете на подземния свят.

Оттук не е ясно дали това е допринесло за модерното възприемане на краката на заек, което се появява в началото на ХХ век в Америка. Тези келтски вярвания се развиват и разпространяват в някои други европейски култури. Например, през 16 век има текст от Реджиналд Скот, в който се споменава, че добър начин да се облекчи болката от артрит е да се носи крак на заек.

Rabbitsfoot

Възможно е след това към суеверието да са примесени аспекти на афроамериканския фолклор и магия. Или пък всъщност може просто да е произлязла направо от традиции в африканската народна магия, които не са свързани с европейските традиции за заека. Но нямаме  солидни документирани доказателства, по които да можем да определим точния произход. Но пък и в двата случая обикновено се смята, че африканската народна магия играе роля в съвременната традиция и вероятно е най-директният прародител на суеверието.

В худу (да не се бърка с вуду), което беше американски микс от африкански народни вярвания и определени европейски традиции, кракът на заека е много често срещан предмет, който се използва за различни неща. Вероятно заради това, около края на XIX и началото на ХХ век, лапата на заека започва да се свързва сред населението с изключителен късмет. Не всяка лапа би станала обаче. В пример за контра-интуитивна магия (по-скоро обратно-интуитивна), това, което фолклористът Бил Елис нарича „обратни елементи“, колкото по-нещастни са обстоятелствата около произхода на лапата, толкова по-добре тя пази от злини. Левият заден крак беше предпочитан, защото лявата страна се счита за „злата“ страна. (Думата „sinister“ произлиза от латинското „sinistra“, което означава „ляво“. В един момент от историята също се вярва, че да си левичар е резултат от действията на дявола и че левичарите са предразположени към лошо поведение.)

Елис цитира ранна реклама, която довежда тези обратни елементи до абсурдни нива, твърдейки, че собственикът е продавал

Левият заден крак на убит заек в селски двор в полунощ, по време на тъмната луна, в петък на 13-ти ден от месеца. Заекът е убит от кривоглед, червеноглав негър левичар, докато язди бял кон.

Всички тези елементи, разбира се, се смятаха за зловещи, ако не и зли, но те направиха крака на заека още по-мощен инструмент на доброто.

Друга характеристика на заека, която вероятно го е направила толкова широко разпространен като символ на късмета, са неговите добре познати и богати разплодни навици. Всъщност има сведения за краката на зайци, които се носят за подпомагане на плодовитостта, преди те да са били свързани толкова силно конкретно с късмета.

И преди самодоволно да си помислите, че кракът на заека е просто още един пример за суеверни глупости, които са били единствената надежда на нашите глупави и научно немощни предци, не забравяйте, че дори днес много сгради прескачат 13-ия етаж (или 4-ти в някои източноазиатски култури), много авиокомпании нямат 13 ред на самолета си и, ако е възможно, изненадващо количество хора избягват да провеждат важни срещи, събития или пътувания в петък, на 13-ти. Хората сме по-суеверни, отколкото бихме искали да си признаем дори днес, и това, да чукнем на дърво, едва ли ще се промени скоро…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *