Език,  Символи

Нови имена на домейни в Интернет с полемичен политически подтекст

06.10.2013г., взето от: https://dariknews.bg/novini/komentar/novi-imena-na-domejni-v-internet-s-polemichen-politicheski-podtekst-1154398

Нови имена на домейни в Интернет с полемичен политически подтекст
снимка: sxc.hu

Рекламна кампания за резервация на нови имена на домейни в Интернет тръгна по италианските телевизионни мрежи /2013г./. Рекламодател е компанията 1&1 (изписвана също 1and1, 1und1), която препраща зрителите към своя сайт за повече информация.

Офертата е да се избере от списък с нови имена на домейни от първо ниво и да се направи безплатна заявка, която да изчака неопределено време за потвърждаване, след което клиентът ще може официално да регистрира името срещу заплащане.

Имената на домейни в Интернет се състоят от части, разделени с точки. Последната част е домейнът от първо ниво (на английски top-level domain или TLD). Международният стандарт се диктува от ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, организацията за управление на световната система от домейни) и определя два вида домейни от първо ниво – с код за страна (country-code или съкратено ccTLD) и общи домейни (general или gTLD), посочва БТА.

Първата група имена се използва от отделните страни и те се състоят от две букви, например .BG за България. Имената на общите домейни от първо ниво съдържат три или повече букви и са предназначени за различни категории юридически лица, например .GOV (правителство), .EDU (образование), .COM (комерсиален), .MIL (военен), .ORG (организация), .NET (с мрежова структура), .INT (международна междуправителствена или договорна организация).

Някои от общите домейни са обособени в категорията „спонсорирани” (sponsored или sTLD), което означава, че достъпът до тях е ограничен и се контролира от държавни институции или частни сдружения. Такива са домейните .GOV, .EDU и .MIL , които могат да бъдат регистрирани само в САЩ. Ориентацията на ICANN през последните години е да се разширяват и обогатяват имената на общите домейни от първо ниво. Очаква се до края на годината да бъде утвърден новият списък, съдържащ над 700 имена.

Компанията 1&1 е заинтересована да ангажира потенциални клиенти и помести предварителния списък на новите имена на домейни. Тя принадлежи към германския холдинг United Internet AG и има 11 филиала, от които 8 са в ЕС (Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Полша, Румъния и Франция) и 3 в Северна Америка (Канада, Мексико и САЩ). Всички публикуват списъка, който съдържа имена с потенциал да предизвикат политически полемики.

Най-фрапантно е присъствието на .IRA, което веднага се свързва с Ирландската републиканска армия (ИРА). Още повече, че на 25 ноември се навършват 100 години от нейното основаване, което неминуемо ще създаде напрежение в зависимост от начина, по който ще бъде отбелязан юбилеят.

Списъкът, който е поместен и на британския сайт на компанията, не пояснява значението на съкращението. Поотделно в същия списък фигурират и компонентите .ARMY, .IRISH и .REPUBLICAN, които също се предлагат за бъдещи имена на общи домейни от първо ниво.

Все в келтската сфера на нови Интернет домейни се забелязва разширено присъствие на „сепаратистки” имена. Уелс получава не само пълното си английско име .WALES, но и това на уелски език .CYMRU. Шотландците, които се стягат за референдум за независимост, вече ще могат да присъстват със самостоятелния домейн .SCOT. Бретонците (или бретанците) във френската област Бретан, които са в състава на шестте келтски народа, сега ще се бележат с домейна .BZH от официалния им език Brezhoneg.

Други центробежни народи в Европа също са в списъка на новата кибернетична кодификация. Испанската автономна област Каталония, която през 2005 г. направи пробив с приемането на домейна .CAT, сега получава и пълното си наименование на английски .CATALONIA, както и .BCN за града Барселона, докато новоприетият домейн .BARCELONA вероятно ще се отнася само за футболния клуб, след като близо до него в списъка стои .BAYERN.

Друга испанска област, Галисия, придобива правата върху .GAL. Споменатият вече домейн .REPUBLICAN може да се отнася за едната от двете основни политически сили в Съединените щати, защото в списъка е вписано и името .DEMOCRAT. Ако това е вярно, републиканците са побързали да вземат преднина и в Интернет ще се появи домейнът .GOP, който напълно се покрива с популярното название Grand Old Party (Великата стара партия), което е най-често срещано в американските медии.

Неясно засега е името .INDIANS, защото липсва обяснение дали става дума за гражданите на Индия или за коренното население на Северна Америка. Списъкът съдържа и друга новост, така наречените интернационализирани имена на домейни (IDN – Internationalized Domain Names), сред които за първи път се появява кирилицата с .ДЕТИ, .КАТОЛИК, .КОМ, .МОСКВА, .ОНЛАЙН, .ОРГ, .РУС и .САЙТ. Тук единствено не е ясно дали .КОМ се отнася за традиционното „комерсиален” или за исторически аналози с „комунистически” корен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *