Език

Краткосрочното изучаване на втори език помага за концентрацията

03.05.2016г., редактор: Елена Банкова, взето от: https://dariknews.bg/novini/liubopitno/kratkosrochnoto-izuchavane-na-vtori-ezik-pomaga-za-koncentraciqta-1572562

Краткосрочното изучаване на втори език помага за концентрацията
ThinkStock/Getty Images

Изследвания показаха, че изучаването на втори език може да подобри когнитивните функции. За съжаление това не е лесна работа. Оказва се обаче, че дори краткосрочното му изучаване е полезно, съобщи ЮПИ.

Шотландски учени установиха, че студенти показали подобрена способност да концентрират вниманието си след едноседмично изучаване на език. Изследването на учени от университета на Единбург обхванало 33-ма участници на възраст между 18 и 78 години, които изучавали келтски диалект. Те били тествани за различни аспекти на бдителността си преди и след едноседмичното обучение.

Студентите трябвало да концентрират вниманието си върху някои звуци в поредица тестове, които позволили да се прецени способността им да бъдат бдителни и да пресеят информацията.

Една седмица след началото на курса на обучение резултатите на участниците се подобрили. Шест месеца по-късно онези от тях, които продължили да се обучават най-малко 5 часа седмично, постигнали по-добри резултати в тестове за концентрация на вниманието.

„Три са свързаните с изследването важни послания“, заяви ръководителят на екипа Томас Бак от университета. „Първо, никога не е късно да се започне изучаване на език. Второ, дори краткият интензивен курс на обучение може да е от полза за някои когнитивни функции, и трето, ефектът може да се поддържа чрез продължително обучение“, посочи той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *