Български автори,  История

Историческият музей в Балчик

взето от https://experience.bg/istoricheski-muzei-balchick

Културните ценности на Историческия музей в Балчик

Историческият музей в Балчик е открит през далечната 1907г. и днес експозициите му представят историята на града още от неговото възникване през VI в. пр. Хр. С трите си зали, посветени на различни исторически епохи, по интересен и модерен начин музеят разказва на посетителите за бурното развитие на града през вековете. Посещавайки историческия музей в Балчик можете да разгледате над 20 000 културни ценности, сред които мраморни статуи от направените открития в региона. Сред експонататите на музея са много артефакти от различни исторически периоди – от енеолита до средновекомието – предмети от керамика и стъкло, скулптури, архитектурни детайли, колекции от монети.

Трите зали на Историческия музей в Балчик

В първата зала са изложени най-ранните археологически доказателства за първите заселници на Балчик още от 5-4 хилядолетие пр. Хр. и е представена пъстротата на народите, населявали района – траки, елини, скити и келти. Тук са изложени оръжия и украси от неолитната епоха, тракийска керамика и реплика на тракийска колесница, както и интересни предмети от най-стария прабългарски некропол. Продължавайки към втора и трета зала ще видите любопитни съоръжения, предмети и статуи от Римската епоха, морско оръдие от XVIII век, за да стигнете до античния храм на понтийската Богиня-майка Кибела.

Храмът на Кибела

Безспорно най-голямата ценност на Историческия музей в Балчик, наречена от наши и чужди археолози „откритието на века“, е храмът на Понтийската богиня-майка Кибела. Проученият античен храм е единственият открит досега храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и представлява най-добре съхраненият храм на богинята в света. Всяка година храмът на Кибела привлича множество туристи от цял свят, дошли да разгледат различните предмети и статуи на богинята-майка и да разберат повече за култа на древните народи към Кибела.

Контакти на Историческия музей в Балчик

Адрес: гр. Балчик, ул. “Димитър Желев” № 2,

Тел за контакт.: 00359/579721 77;  00359/895554037

е-mail: museum_balchik@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *