Български автори,  Занаяти,  История

Археолози от Германия и България разкриват римски останки край Новград

03.04.2018г., взето от: https://dariknews.bg/regioni/ruse/arheolozi-ot-germaniia-i-bylgariia-razkrivat-rimski-ostanki-kraj-novgrad-2088875

снимка Марий Пейчев /

Археолози от Германия и България работят заедно на разкопки край могилите в Новград /Русенско/. Експедицията се реализира по българо-немски проект, който се финансира от федералното правителство.

Предвидено е дейностите да са с продължителност от три години. „През първите две години ще се съсредоточим на теренните проучвания, а краят на периода е посветен на научни анализи“, съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт към БАН.

Разкопките започнаха преди десетина дни и ще продължат до 7 април /2018г./. Вторият етап на съвместната експедиция е предвиден за края на август и началото на септември. Обект на проучването е районът около Таш баир, който в превод на български означава каменен хълм, и се намира в близост до Новград.

Останките, които се проучват са от периода между 4 – 6 век, когато тези места са попадали в границата на Римската империя. Людмил Вагалински говори за старта на разкопките пред служители на общинската администрация в Ценово и направи презентация за откритото досега в римския кастел Ятрус край село Кривина. „Опитваме се да извлечем колкото се може по-богата информация за историята на даден район.

По принцип разкопките се провеждат рано през пролетта и есента, защото не пречим на земеделските производители от една страна. От друга – има много по-добра видимост и поле за действие на апаратурата, с която извършваме проучванията“, сподели ръководителят на археологическата мисия.

Ученият преди години е провел проучването на останките на Ятрус, където е бил един от лагерите на Първи италийски легион. Археологът разказа, че вече са попаднали на уникални находки в района на община Ценово. През 4 век тук е било съсредоточено най-голямото производство на вар в Римската империя. Варниците са запазени в изключително добро състояние, е мнението на специалистите. Според тях ,проучванията показват, че тук са се произвеждали най-малко по 200 тона вар на месец. Досега са открити десет пещи. „По време на проучването успяхме да разкрием и пещ за керамика. Тя е изградена по келтски образец и засега е първата и единствена в България“, допълни доц. Вагалински.

Друг интересен експонат е римска тежест за теглене на жито. Колекцията се допълва от парчета керамика, датирани от Първата българска държава. Людмил Вагалински не скри, че с това богато историческо наследство община Ценово може да се превърне в привлекателна туристическа дестинация.

Трябва само да се намерят най-подходящите възможности за експониране на находките и за привличане на потока от любители на историческото минало от страната и чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *