История,  Митология

10 места от древните митове и легенди

20.07.2012г., взето от: https://www.10te.bg/lyubopitno/10-mesta-ot-drevnite-mitove-i-legendi/

Има места, при споменаването на които в съзнанието ни изплуват какви ли не невероятни истории – приказни или реални, кралски или божествени. Кътчета, натрупали хиляди тайни през вековете. Именно това са местата, които раждат митовете и легендите на различните култури, пише туристическият портал LonelyPlanet.

Ето 10 от тези места, защото светът е голям и странни истории дебнат отвсякъде.

1. Занзибар, Танзания

Името на Занзибар веднага събужда асоциация с приказките от “Хиляда и една нощи”. Там, където сред прозрачни воали се крие султанският харем от подбрани хубавици. И изобщо не сме далеч от истината. През периода от XII до XV век Занзибар става голям търговски център, който изпраща кораби натоварени с роби, злато, слонова кост и дърво към Азия и извън нея.

В последствие султанът на Оман се мести там и създава голяма плантация за подправки. Днес арабското влияние на острова е вече минало, но то сякаш все още витае във въздуха заедно с аромата на екзотични подправки.

2. Ел Дорадо, Колумбия

Някъде навътре в джунглата на Амазонка се крие “златният град” неоткрит и до днес. Когато достигат бреговете на Колумбия през 1500 година, испанските завоеватели се втурват да търсят легендарното “царство от злато”.

Те тръгват от Андите, минават през горите на Перу и Гвиана и предават мисията си едни на други в продължение на цели два века. Така и не успяват да намерят митичния град, може би защото той има способността да изчезва за недостойните да го видят.

3. Долината на царете, Египет

На западния бряг на Нил, срещу град Луксор, се намира едно от любимите места за почивка на фараоните. От Рамзес до Тутанкамон, всички са обичали отмората на речния бряг.

От управлението на тези могъщи фараони (1500-1000 пр. Хр.) по брега остават много забележителни паметници на древноегипетската архитектура. Градът изобилства на съкровища и неразкрити тайни, които носят проклятието на фараоните за натрапниците.

4. Ийс, Франция

Историята започва от келтската принцеса Дахут, която моли баща си крал Градлон да й построи град край морето. За да защити града от високите вълни, кралят нарежда да бъдат построени високи стени към морето. Единственият вход през стените била месингова врата и само кралят имал ключ за нея.

През това време принцесата прекарва всяка нощ с нов любовник, когото убива на сутринта и хвърля през стената. Легендата гласи, че накрая Дахут била надхитрена от демон, който я убеждава да открадне ключа за портите и да ги отвори. Тя наводнява целия град и всичките му жители се давят при инцидента. Единствен жив остава кралят. Сега разрушеният град се намира под залива на Douarnenez, един от популярните крайбрежни градове в Бретан.

5. Троя, Турция

Когато чуем Троя асоциациите са няколко – Троянската война, Хубавата Елена, Хектор и Троянския кон. За съжаление градът е изравнен със земята по време на войната. От него остават само останките на малко постройки и храмове, които могат да се видят и днес в северозападна Турция.

6. Каракорум, Монголия

Преди да тръгне да завладява света, Чингис хан прави свое имение в Каракорум през 13-ти век. Градът се превръща в монголска столица и става известен като Империята на степта.

Уви, славата му не продължава дълго и след 30 години Каракорум е разрушен. Днес посетителите трябва да дадат воля на въображението си, за да си представят безкрайните бели стени обикалящи града.

7. Картаген, Тунис

Картаген, който се намира в покрайнините на днешен Тунис, е бил град-държава суперсила и враг на Рим през 3-ти век пр. Хр. Неговата мощ се състояла във финикийските кораби, които патрулират по Средиземно море и армията от слонове, предвождана от Ханибал.

Те обаче не успяват да удържат за дълго римляните, които завземат града и го застрояват наново. Днес там могат да се видят останки от римската цивилизация като бани, цистерни и базилики.

8. Тимбукту, Мали

“Място накрая на света”, Тимбукту всъщност е един от търговските връзки, свързващи Западна Африка и Средиземноморието. Всичко, което някога желаещите е трябвало да направят за да получат свои роби, злато или слонова кост тогава, било да се качат на камила и да се присъединят към някой от керваните, преминаващи през Сахара.

Така след дни на непоносима горещина, редуващи се с пясъчни бури и умопомрачителна изолация, те са стигали крайната си цел – Тимбукту. Днес градът само загатва за бившото си величие на търговски кръстопът.

9. Авалон, Англия

Авалон е град от келтските легенди – градът на крал Артур, рицарите, кръглите маси и магическите мечове. Легендите разказват за краля, който ще се върне размахващ Екскалибур и Светия Граал, за да обедини страната си, която се нуждае от него.

Днес на мястото на Авалон се намира Гластънбъри. Градът привлича много фенове на спиритуалното, които си купуват кристали, посещават медиуми или участват в културни срещи.

10. Шамбала, Тибет

Царството на Шамбала се крие някъде из покритите със сняг върхове на Хималаите. В китайски, руски и тибетски митове за него се говори като за обител на свръххора, подобни на Тайните учители на Блаватска. Според митовете, то е мирна и чиста земя на будистите и само просветените могат да я достигнат.

В ранни будистки текстове Шамбала се споменава като извор на езотерична мъдрост. Има много митове за неговото местонахождение Китайците сочат планината Кунлон, а преданията от Близкия изток – Алтай. И до днес изследователи се опитват да намерят „свещената земя“, но безуспешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *