Български автори,  История,  Символи

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес

06.06.2016г., автор: Димитър Кесов, взето от: https://www.10te.bg/obshtestvo/10-istoricheski-pametnika-chiito-zagadki-ostavat-misteriya-i-do-dnes/

https://www.10te.bg/wp-content/uploads/2016/06/statui_velikdenski_ostrovi-cover.jpg
Снимка: Amy Nichole Harris/ shutterstock.com

Хиляди години преди нас хората са създавали поразителни структури като резултат на тяхното въображение. Учените пък от векове се опитват да разберат значението на това древно наследство и най-важното – как тези странни фигури и постройки са били изградени.

Естествено теориите са много и съвсем различни, като някои от тях дори включват световна конспирация или извънземна намеса… Ние също решихме да се докоснем до вековните загадки и подготвихме списък с 10 места, които привличат хората до днес със своите големи въпросителни и мистичен чар.

1. Стоунхендж
Англия

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: Freesally/ pixabay.com

Според епоса, каменният комплекс е издигнат от магьосника Мерлин. В действителност, Стоунхендж се появява много преди времето на крал Артур, чиито спътник е бил той. Но как хората са транспортирали толкова тежки камъни от кариерите, които са открити на стотици километри разстояние? Не е ясна и целта на строителството. Дали е бил обсерватория (местоположението на мегалитите наподобява модела на Слънчевата система) или светилище, което е използвано от жреците на келтите – друидите?

2. Баалбек
Ливан

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: Anton_Ivanov/ shutterstock.com

Перла от руини на някога процъфтяващ град – храмов ансамбъл в старинен стил. Само тук римляните не са успели да разгадаят технологията за строене с каменни блокове с тегло до 1000 тона (именно такива са използвани за основите). За сравнение атинският Пантеон е два пъти по-малък от ливанския гигант, а най-големият блок от Хеопсовата пирамида тежи „само“ 90 тона. Заслугата за създаването на фундамента е приписвана на египтяните. Някои смятат, че той може да е бил в основата на Вавилонската кула.

3. Нюгрейндж
Ирландия

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: UnaPhoto/ shutterstock.com

Въпреки че пътни строители се натъкват на паметника през XVII век, неговото изследване започва след почти три столетия. При разкопките е открита могила, съвършено кръгла с впечатляващ диаметър. Установено е, че е по-стара от египетските пирамиди. В центъра ѝ археолозите откриват гробница. Ако бъдете там по време на слънцестоенето, можете да видите истински небесен феномен – лъч светлина постепенно огрява цялата камера. Според местните суеверия, това място е вход към страната на елфите и феите.

4. Долмените в Западен Кавказ
Русия

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: mariakraynova/ shutterstock.com

По склоновете на планината са разпръснати малки къщи, построени от плоски камъни. На фасадите им има малки дупки, затворени със запушалки. Изненадващ факт е, че теглото на плочите се изчислява в тонове, но те са поставени толкова прецизно, че между тях не може да се прокара дори и острие на нож. Възрастта на тези скални къщи се определя на около 5 хиляди години. Някои от тях са известни с лечебните си свойства. Интересното е, че тази „традиция на долмените“ може да се види в различни части на Земята.

5. Тикал
Гватемала

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: Simon Dannhauer/ shutterstock.com

Едно от най-големите селища на маите, скрити дълбоко в джунглата. Тук има много изкуствени езера и дворци. Специално внимание заслужават пирамидите, образуващи квадрат около площада на града. Построени са по различени начини, съответстващи на различите периоди от развитието на града. Има много теории за техните функции. Някои смятат, че са религиозни сгради, други мислят, че са използвани като изследователски центрове, гробища или и двете. Неясна е етимологията на името Тикал, но има много ясен псевдоним – Градът на ехото, защото там дори шепотът отзвучава.

6. Петра
Йордания

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: Pocholo Calapre/ shutterstock.com

Монументалното „гнездо“ е скрито в скалите на надморска височина от 900 метра. Майсторите са проявили изключително търпение, докато са втъкавали красотата в Петра. Така, в края на хладно-синия каньон Сид попадате на фантастична гледка на фасада с колони и порти. Възможно е да е бил храм или пък мавзолей. Има много неизвестни, свързани с това как е бил изграден.

7. Теракотената армия
Китай

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: Bule Sky Studio/ shutterstock.com

Мавзолят на Чин Шъхуан притежава над 8000 статуи на китайски войници и коне. Те са били погребани заедно с него въпреки традицията, вместо хора и животни. Ръчно изработената армия от 200 г. преди Христа е в естествена големина, с най-малките детайли и нито едно от лицата не се повтаря. По време на разкопките, които са започнали през 1970 г. се е работело много внимателно.

8. Ангкор Ват
Камбоджа

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: lastdjedai/ shutterstock.com

Европейците не са знаели за съществуването на комплекса до XIX-ти век. След като узнали за него, силно се усъмнили в това, че кхмерите са били способни сами да го построят. Камъните са изключително гладки. Конструкцията е такава, че те се поддържат от собствената си тежест. Ансамбълът от 200 храма е планиран така, че при приближаването на пътника от двете страни вижда само три от тях. Особено зашеметяващи гледки има в периода на дъждовния сезон. С широкия ров, пълен с вода, Ангкор Ват наподобява на остров в средата на голям океан.

9. Тимбукту
Мали

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: Attila JANDI/ shutterstock.com

Според легендата, градът възниква заради старицата Букту и кладенецът ѝ, където са се събирали керваните. Той е главен герой на средновековните приказки с улици от чисто злато, пълен с мъдри хора. Има разкази за много смелчаци, които са се опитвали да го завладеят, но когато стигали града виждали само керпичените му къщи. Сега любителите на приключения могат да се насладят на уникалната архитектура на джамиите.

10. Големият Сфинкс
Египет

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес
Снимка: Volodymyr Martyniuk/ shutterstock.com

Колосалната статуя е издигната по средата на пясъците – може би най-голямата мистерия. Вярвало се е, че е дело на фараоните. Тялото на сфинкса, което прилича на лъв, днес е набраздено като със следи от молци. Някои от най-смелите предположения са, че тези следи всъщност са от Големия потоп. И все пак е странно, че е с противоречиви пропорции на главата. При изследвания било установено, че в него и под него има помещения, но злополуките, които възниквали, предизвикало властите да ги забранят. Дали това не е пазител на пустинята, на някои тайни знания или на потъналата Атлантида?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *