Български автори,  Традиции

10 държави, които празнуват на 1 май

01.05.2018г., автор: Весела Ангелова, взето от:

https://www.10te.bg/wp-content/uploads/2018/05/1-may_cover.jpg

Нов месец, нови емоции, нова празна дъска с 31 листа, които да запълним с емоции. Природата се събужда. Живот кипи навсякъде около нас. Единственото, което трябва да направим е да се събудим и да се хвърлим с всички сили в него.

А какво по-хубаво от това първият ден от новия месец да започва с празник. Ето как в различните страни по света отбелязват идването на месец май.

1. Хавай
Луау – празник на гирляндите

10 държави, които празнуват на 1 май

Луау е празник (парти), които може да се организира по различни поводи, а на Хаваите на 1 май е празникът на гирляндите. Традицията повелява, че на този ден се изпълнява традиционния народен танц хулу, пеят се песни, организират се панаири, конкурси за красота и навсякъде се плетат гирлянди от цветя.

Огърлици от орхидеи, жасмин и други ярки и ухаещи цветове се връчват и на всички, пристигащи на острова гости.

2. Сицилия
празник на цветята Флоралия

10 държави, които празнуват на 1 май

По време на пролетния карнавал улиците на града се изпълват с фигури, направени от цветя, най-вече карамфили. Сицилия пази традицията да чества на този ден богинята на цветята Флора. Жителите на острова берат полски цветя – макове, маргаритки, жълтурчета, които според вярванията носят щастие.

Много младежи вземат важното решение да поискат ръката ѝ и предложат сърцето си на любимата девойка, като закачат на вратата ѝ зелено клонче. Ако девойката вземе клончето, ще има сватба.

3. Франция
празник на момината сълза

10 държави, които празнуват на 1 май

Във Франция денят на момината сълза е истински празник с история, идваща още от XVI век, когато на 1 май Шарл ІХ раздал на дамите от двора букетчета от момини сълзи и пожелал това да се повтаря всяка година на този ден. Потърсете сред цъфналите момини сълзи стръкче с 13 бели камбанки, за да бъде късмета с вас през цялата година.

4. Финландия
студентски празник

10 държави, които празнуват на 1 май

Във Финландия студентският празник, наречен Ваппу, се отбелязва на 1 май. В този ден абитуриентите получават студентска фуражка, символизираща прехода към живота на възрастните. Празникът започва още на 30 април с поздрав, отправен към младежите от президента на страната.

В Хелзинки те излизат да купонясват направо на улицата, като поставят специална 85-сантиметрова студентска фуражка на главата на насапунисаната статуя на Хавис Аманда.

5. Англия
May Day

10 държави, които празнуват на 1 май

На 1 май в Англия трябва да се танцува много и да си облечен пъстро. Освен традиционни национални носии, хората обличат и костюмите на известния местен персонаж Зеления Джак. С особена почит е майското дърво, олицетворяващо мъжкото начало.

Най-често това е най-обикновен дървен стълб, който хората окичват с разноцветни ленти и гирлянди. Около него се танцува. Хората са хванали големи разноцветни ленти, които се спускат от върха на стълба. Това символизира сътворението на света.

6. Германия
Валпургиева нощ

10 държави, които празнуват на 1 май

В германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили се събират на деня на Света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта.

На 30 април срещу 1 май всички вещици по света отбелязват своя „професионален“ празник. В тази нощ се палят огньове и по този начин се гонят злите духове, правят се карнавали.

7. Ирландия и Шотландия
Белтейн

10 държави, които празнуват на 1 май

Белтейн е празник на магьосниците и празник на огньовете, пресъздаващ Божествената сватба. На този ден се събират Бога и Богинята. Нощта срещу 1 май е времето на вещици, вълшебници, феи и елфи. Легендите разказват, че тази нощ границата между световете се вдига и тези астрални същества могат да бъдат видени от смъртните.

В Шотландия, на прочутия Келтски хълм, в нощта на 1 май се палят огромни огньове и се устройват диви танци под ритъма на барабани. Същото се случва и на хълма Уснех в Ирландия. Празненствата са съпроводени от изпълнения на професионални артисти и фолклорни състави. Символ на празника е глогът.

8. Китай и Тайван
празник на богинята Мадзу

10 държави, които празнуват на 1 май

Мадзу е богинята на морето от Фудзиен, Китай. Морският фолклор от района изобилства на истории за нещастия, които Мадзу е предотвратила, като се явявала облечена в червено пред моряците като предупреждение.

Според други истории Мадзу се явявала като ярка светлина на корабите в бедствие, успокоявала бурята и така спасявала живота на моряците, както и ги избавяла от нападения на пирати. На нейно име има кръстен цял архипелаг, който се намира на северозапад от Тайванския проток.

Честването на рождения ден на Мадзу в родното ѝ място се е превърнало в туристическа програма. При посещението може да се види голяма церемония, посветена на богинята, както и театрални представления, свързани с мита за нея. Освен това, може да се видят различни фолклорни изкуства и забавления.

9. Маршалови острови
Ден на Конституцията

10 държави, които празнуват на 1 май

Историята на Маршаловите острови може да бъде разгледана като съвкупност от пет периода, които включват предколониалния, немския, японския, американския и периода на независимост. Националното знаме на Маршалови острови е прието на 1 май 1979 година. Денят е обявен и за национален празник.

10. Русия
Ден на труда

10 държави, които празнуват на 1 май

В Русия, както и у нас, празнуват Деня на труда. В началото на 90-те, празникът се превръща най-вече в неработен ден. Въпреки това, държавата продължава да отбелязва 1 май с мащабни манифестации из цялата страна, в които взимат участие служители от всички сфери.

Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *