Български автори,  Келтски свят

Глазгоу

взето от http://www.alegravitur.com/INFO_GLASGOU.html

https://rccl-h.assetsadobe.com/is/image/content/dam/royal/data/ports/glasgow-scotland/overview/glasgow-scotland-aerial-view.jpg?$750x320$

Глазгоу (Glasgow) не е столицата на Шотландия. Ролята на тази административна единица изпълнява Единбург. За сметка на това Глазгоу е най-големият град в страната, а освен това се нарежда на трето място след Лондон и Бирмингам по най-многочислено население на целия Великобритански остров. Глазгоу е разположен в западната част на Централна Шотландия. През града преминава река Клайд, а само на 32 км в северозападна посока се намира нейното устие.

Според някои хипотези името на Глазгоу произлиза от „глас-ку“, което се превежда като „красива зелена площ“.

Възникването на първоначалното селище на мястото на Глазгоу се приписва на християнския мисионер Св. Мънгоу. Съществува легенда, която разказва как през 543 г. той основал манастир на брега на река Молендинар, там, където днес е разположен катедралата „Св. Мънгоу“. Легендата е записана около 1185 година от монаха Джослин от Фърнес и не е потвърдено от никакви исторически източници, въпреки това традиционно Св. Мънгоу се счита за покровител на Глазгоу, а ликът му е фундаментална част от герба на града.

Данни за заселването на земите около днешен Глазгоу има още от епохата на неолита. По-късно територията на съвременен Глазгоу е населена от келтски племена. За периода 142—144 г. римската инвазия в Британия и завладяването на тукашните територии е съпътствана с издигането от крайбрежието на Шотландия до друго отбранително укрепление на т.н. Антониев вал. Той е изграден с цел защита на бритите от набезите на северните племена. И до ден днешен в покрайнините на Глазгоу могат да се видят останки и руини от стената.

През Средновековието, към края на 12 в. Глазгоу е един от важните религиозни центрове на Острова, а неговото население нараства до над 1 500 човека. През 1136 г. в присъствието на крал Дейвид I официално се освещава катедралата, издигната от местната църква „Св. Мънгоу“. Храмът претърпява пожар, след което катедралата е построена наново и открита повторно през 1197. В следващите две столетия тя търпи непрекъснати ремонти и реконструкции.

Глазгоу е и един от основните футболни центрове на Острова. Запалянковците на двата основни отбора – „Селтик” и „Рейнджърс”, отдавна са известни с футболните си страсти и разпалена фенска любов. В Глазгоу се намира един от най-големите футболни стадиони – „Хемпдън Парк“

От началото на миналия век Глазгоу търпи метаморфоза във всякакво естество. От индустриален център той коренно се преобразява в модерен и красив европейски град с интересна и необичайна архитектура. В Глазгоу няма старинни исторически забележителности като замъци, крепости и т.н., но за сметка на това сградите впечатляват с множеството самостоятелни стилове, в които са решени. Сред забележителностите на града са Търговската палата с йонийските си колони и венецианските прозорци.

Наблизо до нея е и нестандартната, но елегантна кула, която има форма на квадрат – „ Хъчинсън Хол”. Джордж Гилбърт Скот е архитекта на Университета в Глазгоу, който е идеален пример за шотландската архитектура от 16 в, която заимства някои мотиви от френското изкуство през 14 в. Глазгоу печели признание за това, че е значителен културен център, благодарение най-вече на множеството галерии в града. Сред тях са Галерия и Музей Келвингроув, Арт-галерията срещу университета в Глазгоу и Галерии Маклилан, които могат да задоволят претенциите и естетическия вкус на всеки любител на изкуството.

Най-приятно е да посетите Глазгоу през летните месеци, когато температурата е около 20 градуса. Топлото течение Гълфстрийм е причината тук климатът да не е така суров, както в останалите градове, разположени на същата географска ширина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *