Български автори,  Занаяти,  Ритуали,  Символи

Професионални вълшебници в центъра на София

„Диви Самодиви“ рисуват със семена и изписват руни

21.07.2008г автор: Диана Стоева, взето от:

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2008/07/21/528681_video_profesionalni_vulshebnici_v_centura_na_sofiia/

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_528781.jpg
Руни – магически символи, които се рисуват на камъчета или се правят от глина
@Добромир Доскачаров

Сред трафик, шум и бензинови изпарения в една от преките на оживения булевард „Скобелев“ се крие стара къща, която се е изолирала като с магическа пръчка от целия хаос на улицата. Зад вратата, изрисувана с цветя и букви, се носят мистични ритми и аромат на горски плодове.

Стените са в жълто, червено и зелено и по тях като че ли във въздуха плуват клони с извивки и в спираловидни форми. Точно под прозорец стои съвсем истински пън, в чиито разклонения удобно се е настанил зелен мъх, а от него се подават разни цветчета. Това е творилницата за вълшебства и е стопанисвана от трите самодиви – Фида, Нели и Емила.

Фирмата им е „Диви Самодиви“ и се занимават професионално с вълшебства и даряване с усмивки. „Всичко започна март тази година като един проект за място, където да създаваме вълшебни неща, свързани с творчеството.

Хората идват тук, за да творят ръчни неща и да ги отнасят със себе си като свидетелство за творческия им потенциал и енергия“, казва Емила, разхождайки се със самодивски сандали, които се състоят от един по-дебел конец, минаващ през пръстите и глезена й, което оставя ходилата й боси.

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_528807.jpg
Глина, оформена за талисмани
@Добромир Доскачаров

Идеята е хората да се свържат с твореца в себе си и да го изразят по начин, който им дава сила, казват момичетата. Затова е важна и обстановката, а там тя определено е специална – калинки, кацнали по перваза, детски рисунки, много саксии, меки дивани, възглавници по земята, една запалена свещ и разпръснати малки камъчета със символи около нея. И странното усещане за поляна. Творилницата е отворена за всеки, който би искал да изработи ръчно подарък – да направи бижу, да изтъче нещо или да изработи неповторим тефтер със или без помощта на някоя от самодивите.

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_528808.jpg
Хурки в „Творилница за вълшебства“
@Добромир Доскачаров
https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_528809.jpg
Руните са 25 на брой, теглят се обърнати или от торбичка
@Добромир Доскачаров

През уикендите това е място за специални работилници, последната беше за сътворяване на руни – магически символи, които се рисуват на камъчета или се правят от глина. Идват от северните народи и се вярва, че са келтски. Предходната работилница пък е била за деца – за правене на печати от картофи, като вместо мастило се използва туш. Програмата за идващата събота и неделя също е насочена към децата – на 26 юли ще се рисува със семена. „Идеята е да се разбере как семената могат да се използват като творчески материал.“ А на 9 август ще има еднодневен арт уъркшоп за възрастни.

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_528812.jpg
Емила от „Диви Самодиви“
@Добромир Доскачаров  

Творилницата за вълшебства – отворена от септември от 11 до 17 ч. – ул. „Владайска“ 79 www.divisamodivi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *