Български автори,  Изкуство

Песента на морето

05.02.2016г., автор: Ивайло Александров, взето от: https://www.sofialive.bg/izkustvo/filmi/5460-pesenta-na-moreto.html

https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2019/08/28/def5d66511e8c614_811581_920x517.webp

Анимационните филми имат собствена магия. Те могат да бъдат както детски, така и много сериозни или пък да обединяват малки и големи пред екрана със своето очарование. Отдавна триизмерната анимация взе превес в рисуваното кино. Но често, особено в Европа (и Япония) от независими студиа излизат страхотни разказвачи, които не разчитат на трите измерения, а на щрихите на четката и силата на историята. Точно такъв артист е Том Муур. Такъв е и вторият му филм Песента на морето.

song of the sea image

Том Муур е ирландец, който обича легендите на страната си, приказното наследство на келтите, което вплита във филмите, които прави. Съосновател на Cartoon Saloon, аниматорът и художник вече ни разказа красивата легенда за Тайната на Келс – приказка от времената на ранното християнство в съжителство с езическата магия на древния ирландски лес (силно застъпена и в Мъглите на Авалон, например). С Песента на морето Муур се обръща към една друга легенда, срещана при народи, които имат досег с морето – келти, исландци, викинги. Тази, за морските същества и духове, за селки, които се превръщат в хора и пак се връщат в морето. За духовете на земята, които дори днес живеят с нас и къде тайно, къде явно, извършват своите древни ритуали и пазят равновесието на битието, връзката между световете.

song of the sea image

Конър и Брона живеят на фар над морето и чакат второто си дете, когато Брона изчезва във водите, водена от древна тайна, а вълните връщат на брега дъщеря й Сирша. Тя е наследила тайната на майка си и заедно с батко си Бен и овчарското куче Ку са изпратени от притеснения баща при баба им дълбоко в страната и далече от морето. Но като наследница на водно създание, Сирша започва да линее далече от вълните и все така не проговаря – без наследеното й по рождение палтенце, което я свързва с приказното й потекло. В града децата се срещат с древни духове, разказвачи на приказки, от които Бен разбира, че сестра му е селки, също като майка му и трябва да изпее песента си, песента на морето, за да запази връзките между страната на вълшебствата и съвременния свят.

song of the sea image

Дълбоко повлиян от келтските предания и изкуство, Том Муур изпълва филмите си с вълшебство. Рисунките са изпъстрени с флорални мотиви, овални и спираловидни драски, красиви мелодии и великолепни приказни създания, изплували от древните легенди. Песента на морето е истинска магия, приключение, което продължава да живее в съзнанието ти дълго след края на прожекцията.

song of the sea image

с една дума
СЕЛКИ. Селките са митологични създания от фолклора на Ирландия, Шотландия, Фарьорските острови и Исландия. Самата дума селки идва от староанглийската дума за тюлен. Според преданията те са морски същества, които понякога свалят тюленската си кожа и се превръщат в красиви мъже и жени, за да живеят и на сушата, като понякога се женят за хора, но винаги пазят тюленската си кожа, за да се върнат в морето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *