Литература

Келтски загадки

09.02.2008г., автор: Оля Стоянова, взето от: https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2008/02/09/457239_/

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_457240.jpg

След „Случаят с архиепископа“ и „Изгубеният наследник“, на български език се появява още една книга от поредицата „Келтски загадки“ на Питър Тримейн – „Паяжината на властта“.

С тази книга главното действащо лице е сестра Фиделма. Само за справка – тя е не само литературен герой, но и историческа личност, живяла през VII в., и най-малка дъщеря на крал Фланд. В книгите на Питър Тримейн тя разследва убийства, разплита загадки и търси истината.

Поредицата за сестра Фиделма става особено популярна, книгите са превеждани на много езици и са преиздавани, а най-просто обяснение за този успех е, че на читателите им допадат ерудираните разкази и историите, които звучат автентично. Серията се основава на задълбочени исторически разследвания, познания и анализ на архиви от историята на келтите.

В „Паяжината на властта“ Питър Тримейн отново събира в един разказ много история, реални исторически факти и приключения, които напомнят до някъде за заплетените детективски истории на Агата Кристи. С тази разлика, че сега годината е 668, а мястото – Ирландия.

Колкото до Питър Тримейн – той също е достоен за герой на роман. Роден е през 1943 година в Ковънтри, Англия, а във вените му тече ирландска, бретонска и шотландска кръв, а родословното му дърво може да бъде проследено до далечната 1288 г. Работил е като репортер, журналист и редактор в редица английски и ирландски медии, има славата на специалист по келтска история. През 1975 година се отдава изцяло на писането. Равносметката сега показва, че е автор е на 87 книги, в които личи пристрастието му не само към историческите романи, но дори към фентъзито, разказите и научната литература. Автор е на академичен труд за борбата за независимост на Уелс.

https://knizhen-pazar.net/books/184/18426/1842673.jpg

„Паяжината на властта“ е заглавие на издателство „Ера“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *