Келтски свят,  Традиции

Ирландският цар – Панаир на таласъмите

04.08.2006 г., автор: Виктор Георгиев, взето от: https://www.dnevnik.bg/evropa/patuvane_v_evropa/2006/08/04/275532_/

https://pbs.twimg.com/media/DkUVaMhX4AAX39a.jpg

Всяка година между 10 и 12 август спокойното ирландско градче Killorglin, обитавано от не повече от 1200 души, се събужда за живот и посреща туристи от цял свят дошли за „Панаира на таласъмите“ и коронясването на „Цар таласъм“.

„Ойнок он Фуик“ (Aonach an Phoic – превежда се от гeлски като „Панаир на таласъмите“ или „Панаир на пакостниците“) се слави като един от най-старите в цяла Европа. Според източниците, за пръв път фестивалът се провежда през далечната 1603г., когато е признат от крал Джеймс I-ви за официален празник. Въпреки това местните твърдят, че той е много по-стар и дори датира от далечното келтско минало, в чест на козел, който предупредил градчето за предстоящо нападение и по този начин спасил местното население. Оттогава датира обичаят всяка година на 10 август група младежи да се качва в планината, за да залавят животно, което после да върнат в Killorglin и да короноват за „Цар Таласъм“.

Това е и знак за началото на тридневни танци, пиршества и гуляи напоени с тонове бира, уиски и всяка друга напитка, за която зажаднеят близо 100-те хиляди гости на панаира.

„Ойнок он Фуик“ е с традиционно фолклорно звучене, но това не пречи от градските заведения да се чуват и песни на модерни ирландски и световни групи. Неслучайно по време на тазгодишния панаир концерти ще изнесат изпълнителката на келтски песни Франсис Блак и бандата със шеговитото име „Booze Brothers“ („Братя по пиячка“ – своеобразна игра на думи с хита от началото на 80-те „The Blues Brothers“). Освен тях посетителите на Killorglin ще чуят и множество аматьорски групи и духови оркестри.

В основата на „Ойнок он Фуик“ е почитта към животните и тяхната селскостопанска роля, на която са посветени трите панаирни дни. През първият от тях, паралелно с уличните тържества и коронацията на „Цар Таласъм“, се провежда изложба на различни породи коне, а на следващият ден идва реда на открития пазар за домашни животни, на който ирландските фермери могат да представят своята продукция.

Край на празненствата се слага със своеобразна детронация на височайшото чифтокопитно през последния, трети ден панаира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *