в чужбина,  Изкуство

Единбургският фестивал Spiegel Garden

09.08.2007г., автор Радослав Райков, взето от: https://www.dnevnik.bg/evropa/patuvane_v_evropa/2007/08/09/366676_/

Единбург
Единбург

През август Единбург се превръща в градина, в симфония, в магия от цветове и звуци, в нескончаем парад от чудати, забавни, познати и по-малко познати изпълнители, актьори, танцьори и всякаква гмеж от луди глави. Накратко – осигурени са планини от храна, реки от пиене и безкрайна върволица от ди джеи, комедианти, акробати и диви животни. Кафето започва да се сервира от 10 сутринта, а предлагането на текила приключва в 2 сутринта. Панаирът е отворен 17 часа на ден – от 10 до 3, а ако всичко това не ви е достатъчно, организатори са се погрижили за достатъчно много съпътстващи събития.

През август Единбург излиза от типичния си облик, създаден му от средновековните замъци, галантните рицари и северната сдържаност и се връща към буйните си келтски корени, към настроението, създавано от Tullamore Dew и Glengoyne. Тук идват всякакви – амбициозни продуценти, които хищнически оглеждат младите нимфетки, дошли да търсят слава, загърнати в облак цигарен дим агенти, които издирват изгряващи таланти, загрижени директори, които не знаят дали продукцията им ще излезе на следващия ден пред публика както трябва, жадни за сензации репортери, джебчии, „нощни звезди“, и петзвездни легенди, които изгряват сутринта и залязват вечерта…

Дом на всичко това отново е Spiegel Garden, единственото място, където цялата тази лудост може да се побере. Вратите й се отвориха на 1 август, за да посрещнат всички, които искат да се докоснат до най-невъобразимата тълпа, която някога са зървали и ще останат отворени до 31 август.

Ексцентриците

На първо място сред участниците трябва да споменем екстравагантната, провокативна и фриволна американска певица и пианистка Аманда Палмър. Тя излиза на сцената с шокиращ грим и тоалети, скандализирайки публиката. Любимото й превъплъщение е на детска кукла Барби с пънк прическа и миниатюрна поличка. Заедно със своята колежка, бостънското дуо „Дрезденските кукли“ ще открие програмата на фестивала. То придобива световна популярност с необичайната си авторска музика, която варира от кабаретни песнички до пънк изцепки.

Камила, която може да се смята както за физическа, така и за духовна наследничка на Лиза Стенсфийлд, също включва фестивала в програмата си. След бестселинг сезона й в Сиднейската опера и Нюйоркския Бродуей, Камила идва в Единбург, за да омае публиката с впечатляващия си глас, изпълнявайки песни на Жак Брел, Ник Кейв, Том Уайт и др.

Сами Джи, новакът през 2006 г. на Мелбърнския комедиен фестивал е една от изгряващите комедийни звезди на Зеления континент. Участието му в Единбург тази година е дебют за говорещият и пеещ наобратно младок, заредил се с песни и скечове, които да изрецитира отзад напред.

„Хрониките на безсънната луна“ са австралийско трио, което сякаш е излязло от вехтошарски магазин, устремено да покаже автентичния австралийски фолклор. „Нещо странно става на върха на Рогс Хил, а ние ще се гмурнем под земята, докато на повърхността всички крави са мъртви – каубоите останаха без работа“, гласят стиховете в една от песните им – възхитителни геройски истории за плашливи поплювковци, разказани размирно и шумно.

„Циркът на насекомите“ е представление, което ще ви остави без дъх – огромни мравки нападат акробатите, които им се изплъзват единствено благодарение на своите умения – вижте как капитан Кураж влиза в клетката с осите; или плавната игра на цветните пеперуди и краткия живот на еднодневките, които се раждат сутрин и умират вечер – те ще изнесат своето представление единствено и само за вас, защото на следващия ден вече няма да ги има.

Братята Хуан или чалнатите матадори ще ви представят зашеметяващо шоу, в което уж добре обучените бикове не винаги са в настроение за игри – скокове през глава, салта във въздуха, горящи огньове и невероятна предизвикателност към чифтокопитните.

Но ако трябва да обърнем внимание и на по-сериозните участия, тук ще видим австралийския славей – сопраното Али Макгрегър, която е толкова красива, колкото е и гласът й; „Паприка Балканикус“ – румънско-сръбска-словенска група, която изпълнява балкански, източноевропейски и цигански песни, чието наелектризиращо шоу кара публиката да пее и танцува заедно с тях; шотландският оркестър „Дел Сол“, който миналата година помете публиката с изпълненията си; шотландецът Том Уайт – един от най-добрите европейски блус певци и множество шотландски групи, които свирят фолклорна музика, напоследък, незнайно защо, наподобяваща ужасно много ирландската.

Съпътстващите събития

Сред съпътстващите фестивала събития са възможността да станете член на клуба „Шпигел Гардън“, да бъдете снимани от професионален фотограф в носии на различни народи и дрехи от отминали епохи или да видите единствения в света човешки джубокс, в който музикантите, натъпкани в тясното пространство, изпълняват на живо музиката, която желаете, след като натиснете съответния клавиш и пуснете монетата в процепа.

Единбургският фестивал събира най-невероятната и чудата тълпа от изпълнители от целия англоезичен свят. Групи, комедианти, акробати и артисти от Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Шотландия и Англия ще ви потопят в една френетична, хаотична и напълно непредсказуема атмосфера, която ще ви очарова и плени завинаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *