Келтски свят,  Литература

Древни загадки за деца

17.09.2008г., антор: Оля Стоянова, взето от: https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2008/09/17/551830_/

https://egmontbulgaria.com/media/cache/fb_image_thumb/product-images/50/4/9789542702153.jpg?1434524442
@Дневник

„Древният Египет “ и „Древните келти“ са най-новите попълнения в поредицата „Нейшънъл Джеографик проучва“, която издателство „Егмонт България“ представи това лято /2008г./.

Тя е посветена на древните цивилизации и на пръв поглед е предназначена за хлапета, които имат интерес към историята и загадките. Всъщност информацията вътре е внимателно подбрана, поднесена много прегледно, включва много любопитни факти и още повече снимки, така че и възрастните могат да оценят тези книжки по достойнство.

„Древният Египет“ на Джил Рубалкаба не прилича на урок по история. Вярно – в тази книга има много история, но тя е поднесена така, че хлапетата могат да се чувстват все едно разглеждат комикс или четат роман с много картинки.

Тук става въпрос за древни тайни и загадки като тази – каква е причината за смъртта на момчето Тутанкамон или каква е тайната на прочутия Розетски камък. Но едновременно с това в книгата са представени данни от последните разкопки, които се провеждаха преди две години в Египет, разкази на археолозите как историята се пише в момента и много снимки на гробници, саркофази, пирамиди и древни керамични съдове.

В следващата книга – „Древните келти“, Джейн Грийн твърди, че ако произходът на рода ви е от Европа, вие можете да твърдите с чиста съвест, че ваши предци са келтите.

„Влиянието на келтите върху цяла Европа е неоспоримо. Останки от техни селища и гробници могат да се открият от Британските острови до бреговете на Черно море. Те са оставили огромно наследство от кръгли крепости, гробища, изделия от желязо, гравирани предмети, произведения на бижутерийното изкуство, побити камъни. Археолозите изследват тези древни артефакти, за да разкрият тайните в историята на келтите“, пише тя.

Джейн Грийн е автор на близо 150 книги за деца в най-различни области – като се започне от география и се стигне до история и околна среда.
В „Древните келти“ тя си е подготвила урока внимателно – разказва увлекателно исторически факти, но и не премълчава загадките, пред които се изправят учените.

„Археологията не може да даде отговор на всички въпроси за келтите. В историческите източници има много празноти. Налага се археолозите да възстановяват цели постройки, като се водят единствено от очертанията на дупките, в които са били забити дървените подпори“, разказва тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *