История,  Келтски свят

Глaмис – замъкът на кралицата-майка

20.10.2008г., автор: Радослав Райков, взето от: https://www.dnevnik.bg/evropa/patuvane_v_evropa/2008/10/20/567994_/

<span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;"><span style="display: block;" id="agImg_1"><span id="agImg_1" style="display: block;">Снимката се разпространява под лиценза на <a href=
Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.
@Fitaloon

Гламис е колкото древен, толкова и модерен. Той е също така едновременно шотландски и английски. Намира се в Хайленд, но над кулите му се вее британският флаг. Днес в него живее осемнайстият граф на Стратмор и Кингхорн, но тук е прекарала детството си кралицата-майка, чиято дъщеря е кралица Елизабет ІІ.

Отстоящ на 20 км. от Дънди, Гламис е разположен в земя, напоена с история, изпълнена с легенди и митове за келти, брити, англосаксонци и нормани. Долината Стратмор, прорязала хълмовете на Ангъс, дълго и често е била огласяна от звъна на мечове и щитове, родили предания за храбри воини.

Хрониките спорят

Кога точно е започнал градежът на този красив и солиден замък, никой не знае. Местните хроники посочват различни години от ХІV век. Единствената сигурна дата е 1372 година, фигурираща в кралските архиви на Стюардите. Записано е, че тогава крал Робърт ІІ (по-известен като основател на династията на Стюардите и първи неин представител) дава замъка на сър Джон Лайън.

Легендите твърдят, че крал Малкълм ІІ е бил убит тук още през ХІ в., но учените наблягат на думата „тук“, което не означава, че замъкът е съществувал, а вероятно се е имало предвид просто в областта, където впоследствие израства двореца. По-късно, лейди Джанет Дъглас, вдовица на лорд Гламис, е изгорена на клада като вещица в замъка през 1540 г. от крал Джеймс V. В замъка е открито и тайно скривалище, в което се твърди, че благородниците са играели на карти със самия дявол.

Първоначалният вид на замъка обаче е бил далеч по-различен от настоящия – той претърпява множество промени, реконструкции и достроявания, за да отговори на изискванията на семейство Стратмор. През ХІV в. се издига единствено донжонът, който сега се намира в центъра на замъка. През ХVІ в. Гламис бива подсилен с крепостна стена, която включва в себе си всички помощни постройки към замъка.

ХVІІ век е свидетел на много промени. Замъкът бива разширен със западно крило, както и с малко североизточно, където днес се намира частният параклис. През втората половина на столетието много от самостоятелните постройки и част от крепостните стени биват разрушени и в унисон с новото време заменени от барокови дворове и градини.

През ХVІІІ век земите пред Гламис биват оформени в парк с обточени с чинари алеи, които тръгват от замъка.

През 1893 г. 13-ият граф на Стратмор добавя към парка датска градина. Това връщане към изискания средновековен стил е продължено от родителите на кралицата-майка, които през 1910 г. създават италианската градина. Тя е и последната голяма промяна, която претърпява замъка и която завършва днешния му вид.

Живот в две столетия

Кралицата-майка израства и прекарва детството си именно тук. Тя е дъщеря на 14-ия граф на Стратмор и преди да се омъжи, носи името Боуз-Лайън. В Гламис тя ражда и втората си дъщеря – принцеса Маргарет.

Животът на кралицата-майка се простира от 1900 година до 2002, когато почива. Тя се ражда по времето на кралица Виктория, живее под управлението на крал Едуард VІІ, Джордж V, Едуард VІІІ, своя съпруг крал Джордж VІ и дъщеря си – кралица Елизабет ІІ. Преживява две световни войни и се оказва първият член на кралското семейство, който прави пълна обиколка на света и се качва на хеликоптер. Когато посещава САЩ, тя е и първият британски суверен, гостуващ в Америка.

Със смъртта на Джордж VІ през 1952 г., животът й се променя драстично. Нейната дъщеря Елизабет става кралица и тя трябва да напусне Бъкингамския дворец и се пренася в Кларънс Хауз. Въпреки напредналата си възраст продължава да се занимава с благотворителна дейност чак до смъртта си през 2002 на 102 години.

Замъкът на Макбет

Най-голямата забележителност в замъка за всички е „тайната стая“, където се твърди, че граф Берди, четвъртият граф на Крауфорд, и приятелите му, изгубили душите си в игра на карти с Дявол. Тя е част от Викторианската зала, в която през ХV в. слугите са ядели и спели.

В контраст на Викторианската е Рисувателната стая, прекрасен пример за елегантността и изящността на ХVІІ в. Тя е наречена така, тъй като стените й са покрити с платна на известни художници, а таванът й представлява цяла композиция.

Кралските апартаменти и стаите, които е обитавала кралицата-майка, са не по-малко внушителни=

Но освен с легендата за граф Берди, замъкът е далеч по-известен и с друго, не по-малко злокобно събитие – убийството на крал Дънкан от Макбет. И макар реалното събитие да се е случило според историците някъде около Елгрин, преданието твърди, че лично Шекспир е посетил двореца и го е описал в прословутата си творба, поради което днес той е известен като „замъка на Макбет“.

Приказни градини

Градините на Гламис, създадени през последните векове, съперничат на самия дворец, който хвърля мрачната си сянка върху тях=

Италианската градина е дело на лейди Сесилия, бабата на Елизабет ІІ. В нея се влиза през декоративни врати, които отбелязват 80-годишнината на кралицата-майка и се кръстосва от алеи, оградени с жив плет. От Италианската градина започва и дългата 800 м. алея на природата.

Продължавайки на изток, ще стигнете до т. нар. пинетум или насаждение от различни видове иглолистни дървета, засадени от 13-ия граф на Стратмор през 70-те години на ХІХ в., които са типични за Северна Америка.

До четириакровата, оградена с тухлена стена, кухненска градина се стига по тревна рампа, която води до бившата терасирана градина. Тя била построена за 13-ия граф на Стратмор между 1866 и 1868 г. от Арчибалд Фоулър, дизайнер на градини от замъка Кенеди. Въпреки че през последните десетилетия е била малко занемарена, от няколко година е подета програма за нейното възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *