Изкуство,  Литература

Астерикс и Обеликс се намесиха в дебат за референдумa за независимост в Шотландия

25.10.2013 г., взето от: https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2013/10/25/2168278_asteriks_i_obeliks_se_namesiha_v_debat_za_referenduma/

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_2168459.jpg
Новият комикс „Астерикс и пиктите“ (Asterix chez les Pictes)
@Benoit Tessler, Reuters

Малцовото уиски, гайдите и чудовището от Лох Нес имат централна роля в най-новия комикс от поредицата за Астерикс, в който галиецът с жълти мустаци и неговият едър приятел Обеликс се отправят на пътешествие до древна Шотландия, за да прогонят римляните.

Шотландските националисти, които провеждат кампания за предстоящия догодина в Шотландия референдум за независимост, сочат комикса като алегория на тяхната борба да се освободят от Обединеното кралство – теория, която авторът на книгата отхвърля, разказва „Ройтерс“.

„Астерикс и пиктите“ е 35-ата серия от класическата поредица, създадена от илюстратора Албер Удерзо и писателя Рене Госини през 1959 г. и продала над 352 млн. копия от нея в цял свят.

Тяхната работа в последната версия, чието заглавие включва ранните келти, населявали древна Шотландия, е поета от автора Жан-Ив Фери и художника Дидие Конрад.

В комикса, който излезе на пазара този четвъртък, Астерикс и Обеликс се притичат на помощ на едър, червенокос шотландец, който бива изхвърлен на бреговете на тяхното галско село, замразен в парче лед.

След като бива размразен, Мак Олох обяснява как зъл сътрудник на римляните на име Мак Аббе, който има не малка прилика с френския актьор Венсан Касел, го е предал.

Историята завършва с щастлив край, като Астерикс и Обеликс помагат на Олох да се съюзи с местните кланове и да спаси своята любима, както и да победи жадния за власт Мак Аббе и да отблъсне римляните от техните земи.

Множество фенове на Астерикс, много от които с огромни мустаци като неговите, се наредиха на опашки пред книжарница в Париж още през нощта в сряда, за да бъдат сред първите, купили копия след полунощ.

В Шотландия някои вече гледат на „Астерикс и пиктите“ като коментар върху шотландската независимост. Кампания на име „Да Шотландия“ (Yes Scotland) обяснява в свое изявление, че народът им е бил анимиран като герой в престижна поредица, но и че на тях все още им предстои да покажат своята нагласа чрез гласуване.

В Париж обаче Фери, който се завърна от посещение в Шотландия за реклама на комикса, отхвърля подобни скрити намерения или намеци в творбата си.

„Посетих Шотландия, за да покажа идеята на шотландците. Те бяха щастливи, че сме помислили за тях и ме попитаха „Защо Шотландия?“. В конкретния случай те мислеха, че е заради този референдум, докато всъщност съвсем не е заради това“, обяснява авторът, цитиран от „Ройтерс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *