Български автори,  Ритуали,  Традиции

Градината на Безсмъртието

CHALICE WELL
Вълшебната Градина на Гластънбъри
Там, където Времето е спряло…

взето от: monikabalayan.com

https://monikabalayan.com/statii/seberazvitie/1224-gradina-na-bezsmartie

Chalice Well (Кладенеца Chalice) лежи в защитена територия с уникална природна красота, в подножието на тясна долина между Гластънбъри ТОР и Хълмът Chalice и е част от свещената земя в и около Гластънбъри. 

За повече от 2000 години „Червеният Извор“ или „Кървавият Извор“, както го наричат местните, извира без прекъсване и е място, където хората отиват, за да пият от водите на извора и да намерят спокойствие, мир и просветление.

През 1959 г. Wellesley Tudor Pole, човек с визия и проницателност, е защитил Кладенеца и околната земя за бъдещето, създавайки Chalice Well Trust (тръстова компания). Неговото намерение е било да защити цялата територия като свещено място, „за да окуражи индивидуалната духовна еволюция чрез предлагане на това място на хора от обществото, на хора, които търсят каквото и да е религиозно просветление, за поклонение, уединение в тишина и спокойствие, и лечение.“

Има много легенди, свързани с това свещено място.

Chal

Между тях и тази, че червените води на кладенеца са кръвта на Иисус Христос, които като по чудо са започнали да извират от земята, когато Йосиф Ариматейски е заровил Светия Граал – чашата, от която е пил Христос на Тайната вечеря – в подножието на Гластънбъри ТОР /Хълмът Гластънбъри/.

За други, водите са същността на живота, подарък от Майката Земя да поддържа своите живи форми, така че непрекъснатото извиране на водите на Кладенеца Chalice е пряко проявление на безграничната жизнена сила. 

Градините, които заобикалят Кладенеца са красиво място, в което можете да усетите спокойствието и мирът на това древно светилище. Има явно божествено и лечебно присъствие на това място, където много традиции – Друидски, Християнски, Пагански и Божествени – са се събрали през вековете.

В началото на 20 век археологът Bligh Bond е създал и подарил капакът, който затваря Кладенеца.

Chodt

Капакът е инкрустиран с изображение на VESICA PISCIS *, древен свещен символ на Трансформацията и Вечността. Този символ се вижда на няколко места в градините и ни напомня за дуалността на съществуването и на търсенето на единството.

Chdt

Червените води на Chalice Well преминават по дължината на Градините, проявяващи се в различни форми: като водата в Кладенеца – място на тишина и медитация, като фонтан в Главата на Лъва – за наливане на вода за пиене, като водопад в Двора на Артур, вливайки се в Лечебния басейн, където можете да си измиете краката като символично прочистване, слизайки надолу през формите на градините, събиращи се в басейна Vesica – друго място на тиха красота, и оттук накрая излизайки от градините през лъкатушещо ручейче, което продължава под земята към Абатството. 

В Градините има няколко Holy Thorn trees /свещени дървета/, за които се смята, че произхождат от оригиналното дърво, посадено от Йосиф Ариматейски.

DSC 0225

  Те цъфтят през пролетта и зимата.

Тук можете да видите на много места символи, които ще ви накарат да се замислите.

collagegrad

Това също е едно от местата, на които се пресичат двете свещени мощни земни енергийни линии Michael and Mary ley lines** – по техния път на изток към Северно море от Атлантическия бряг в западен Корнуол.

Линиите се пресичат под хълма ТОР и обхващат Абатството и Chalice Well. Казват, че там, където се пресичат тези линии енергията е изключително мощна, там границата между световете е много фина и човек може да преживее магически неща.

Кладенецът и неговите градини са отворени през цялата година.

гр
гради

През 2001г. това място беше обявено за Световна Градина на Мира. 

Отварянето към света на природата и към неговата истинска свещена същност на място като Chalice Well означава да участвате в обмяна на свещена енергия, която е в сърцето на поклонничеството в Гластънбъри.

VESICA PISCIS

vesica

Това е древна геометрична фигура, която представлява два кръга с еднакъв диаметър, които се пресичат и образуват сечение във формата на бадем. Изобразява единството във Вселената, единството на Господ (нарича се още Рибата на Иисус) и че всеки един от нас е част от Божественото, оприличава се с женска вагина, която е изворът на живота. В същото време изобразява дуалността във Вселената – женско и мъжко начало, ден и нощ, връзката между Земята и Небето и представлява Вечността.   

градинас
градинасе

Всеки, който стъпи във фигура във формата на Vesica Piscis казва, че усеща уникален прилив на енергия /National Geographic, April 1997/.

Самият Гластънбъри ТОР е във формата на същия „бадем“, като едно от тълкуванията е, че мястото е Портал към други паралелни реалности. Друга версия е, че терасите около ТОР, които датират от преди 4-5 хиляди години, представляват линии на древни ритуали.

78c421249101t

Линиите завършват на върха в камък, който се нарича „камък-яйце“, който се счита, че заедно с няколко други камъни на хълма е част от древна обсерватория. Съществува и изследване, което твърди, че тези камъни са част от т.нар. „Гластънбъри Зодиак“ – гигантски знаци на зодиака около Гластънбъри.

Тази карта, погледната от високо, има формата на птицата Феникс, с разперени крила, представляваща възраждането или радикалната трансформация.

феникс

       Птицата (чиито врат е върха ТОР) лети към изгрева с обърната назад глава, която пие от извора на Chalice Well.

Vesica Piscis е в основата на „Цветето на Живота“  – древна геометрична фигура.

linii

Линиите Michael and Mary

Земята има своя собствена нервна система и артерии – енергийни линии/потоци. Много култури са създали системи за работа с тези енергийни линии.

Китайците са разработили Фъншуй, аборигените в Австралия имат своите Песенни линии. В Европа изследванията на линиите са започнали през 1920г. Тези линии имат различна дължина и ширина.

karta

Еквивалентно на човешката аорта Земята има две големи артерии, които обхващат планетата. На разгърната карта тези два кръга образуват символа на безкрайността. Тези линии на живота свързват много от свещените места на Земята едно с друго. Те преминават през суша и вода и за тях няма човешки граници. Те движат силата на Земята по определени пътеки, кръгове, наречени Драконови пътища.

Първият от тези кръгове е Ин или женския – Серпентината Rainbow. Вторият Драконов кръг е Ян или мъжкия, наречен Серпентината Plumed. Всички земни чакри са разположени по тези кръгове, освен шестата, която не е фиксирана.

Четвъртата чакра на Земята – Сърдечната – е в Гластънбъри и Шафтсбъри, Англия!

Линиите Michael и Mary Line са част от Серпентината Rainbow /женската/, която преминава през Англия, свързвайки много свещени места от планината Св. Михаил, Корнуол, през Гластънбъри, Ейвбъри и други свещени места до Hopton, където отива в Северно море.

Линията Michael е мъжката или позитивната, докато Mary е женската или негативната, което съответства на Ин и Ян в източните вярвания. 

Там, където линиите Michael и Mary се пресичат енергията е изключително висока. Точно в тези пресечни точки нишката между световете е толкова тънка, че човек може да преживее много мистериозни неща.

Едно от тези места е именно Гластънбъри – Хълмът ТОР, точка, която обхвaща самия хълм, Абатството и Свещения кладенец Chalice Well.

karta1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *