Български автори,  Келтски свят

Швейцарското природно чудо Крю дю Ван

Това е естествената арена на тази алпийска страна

7.05.2015г., автор: Теодора Драгоева, взето от: https://www.dnes.bg/travel/2015/05/07/shveicarskoto-prirodno-chudo-kriu-diu-van.262656

https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0262/0000262656-article2.jpg
Снимка: flickr.com

Крю дю Ван (Creux du Van) се намира на границата на швейцарските кантони Нюшател и Во, и е едно от природните чудеса в тази европейска страна.

Варовиковата скала има огромни размери и формата на подкова. За да добиете по-добра представа относно внушителните размери на Крю дю Ван, трябва да знаете, че височината на скалата е 160 метра.

Образуваната долина пък има дължина от 4 километра и ширина – 1,4 километра. От върха на платото, на около 1126 метра надморска височина, човек може да се наслади на невероятна панорамна гледка, разкриваща околните природни красоти. Ето защо не е изненадващо, че Крю дю Ван е популярна туристическа дестинация, включително и за катерене.

Мястото получава името си „Creux“ от стара келтска дума, която означава дълбока долина или куха депресия. Думата „Ван“ също е от келтски произход и се отнася до скална долина. Първоначално Крю дю Ван носи името „Le Cul du Van“, което в превод означава „в долната част на скалния ръб“.

Смята се, че геоложкият произход на мястото датира от последния ледников период, а сега особено характерно за него е арктическо-алпийската флора. Диви кози и рисове пък са само част от животните, които могат да бъдат срещнати в това защитено и девствено кътче в Швейцария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *