Литература

Монахиня-адвокат в спасителна акция

В „Паяжината на властта“ келтска баба Илийца спасява невинен сляп глух и ням младеж, обвинен в убийство

31.01.2008г., автор: Елена Пенева, взето от: https://www.dnes.bg/knigi/2008/01/31/monahinia-advokat-v-spasitelna-akciia.46929

https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0046/0000046929-article.jpg
Корица: Ера

Новата книга „Паяжината на властта“ на Питър Тримейн поставя пред една обикновена монахиня задача, която би се опряла дори на Шерлок Холмс.

Всичко в романа се случва през 668 година в Ирландия. В дома си е убит Ебер – великодушен келтски предводител, познат със своя благ характер.

За убиец е нарочен Моен, открит с напоени от кръвта на жертвата дрехи и нож в ръка. Никой не се съмнява в неговата вина. Въпросът е защо е посегнал на живота на благородния си покровител.

Загадката изглежда още по-неразрешима, тъй като самият Моен не може да даде отговор – той е сляп, глух и ням.

Тогава сестра Фиделма, като една келтска Баба Илийца, с нечовешки усилия прави разследването на мистериозното убийство, за да докаже невинността на Моен. В нейния подвиг няма вадене на колци, но пък има помощник.

Той й помага да стигне до невъзможното спасение, а пътят я среща с чуждото коварство и я води към поразяващата развръзка.

Образът на монахинята-героиня всъщност е заимстван от реална историческа личност, живяла през VII в., и най-малка дъщеря на крал Фланд. Тя е не само религиозно лице, но и добре обучен адвокат. Интересът й да разкрива истината на всяка цена е причина сестра Фиделма да стане разследващ адвокат в Ирландия.

Авторът на романа Питър Тримейн е специалист по келтска история. Във вените му тече ирландска, бретонска и шотландска кръв, а родословното му дърво може да бъде проследено до далечната 1288 г.

Издава: Ера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *