Литература

Лейди Макбет от Сюзън Фрейзър Кинг

22.07.2014г., взето от:

https://www.actualno.com/books/lejdi-makbet-ot-suzyn-frejzyr-king-news_40862.html

https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2014/07/22/0971441001406028690_40862_600x458.webp?time=424
Снимка: Еднорог

“Ако мислите, че познавате Лейди Макбет, помислете пак” “Ентъртейнмънт Уикли”

Принцеса-воин през XI век в Шотландия отстоява правата си срещу амбициозен военачалник, чиито претенции за трона имат нужда от подкрепата на единствената жена с кръв, по-благородна от неговата.

Името на Макбет е по-известно от това, на който и да е друг крал на Шотландия, изцяло благодарение на едноименната Шекспирова пиеса. Но до каква степен истинският живот на Макбет е отразен в неговия художествен образ?

Бил ли е той наистина вманиачен убиец, подтикван от свръхамбициозна съпруга да узурпира трона чрез “убийство грозно”? Или шекспировата пиеса не е нищо повече от впечатляващ театър, отразяващ параноята на Елизабет от евентуален метеж?

От зловещи възвишения през мъгливи блата до страховити крепости, „Лейди Макбет“ пренася читателя в самото сърце на средновековна Шотландия, рисувайки смел и ярък портрет на една жена, силно подценена от историята.

Авторката на романтични исторически романи Сюзън Фрейзър Кинг навлиза в по-дълбоките води на средновековието със своята завладяваща трактовка на истинската история на лейди Макбет. Не такава, каквато я познаваме от шедьовъра на Шекспир, а истинската кралица-воин от плът и кръв.

Груад, бъдещата лейди Макбет, дъщеря на шотландския благородник от XI век Бодех, оцелява при няколко опита за отвличане в детството и юношеството си и решена да продължи традициите на неустрашимите келтски жени-воини, се научава как да борави с оръжие.

Груад среща Макбет, чиято кралска кръв е почти толкова чиста, колкото нейната собствена, но баща й я омъжва за военачалника Гилкомган, към когото тя постепенно се привързва.

При трагичен обрат на събитията, Макбет убива съпруга й, докато Груад е вече бременна с първото си дете, и незабавно се жени за нея, какъвто е обичаят в онези времена – победителят да вземе за жена вдовицата на победения от него враг. Скоро обаче става ясно, че има и множество други причини зад този бърз брачен съюз.

Базирана на реални исторически документи и тълкувания на епохата, “Лейди Макбет” е епичен разказ, написан с вдъхновяващ ритъм и високоволтово действие. Творбата на Сюзън Фрейзър Кинг ще очарова любителите на Шекспировите адаптации и ще зарадва всеки, който харесва интригуваща история за любов и амбиция.

“Сюзън Фрейзър Кинг е изключителен специалист по средновековна история, който смело прекрачва от жанра на любовния исторически роман в класическото историческо повествование, изследвайки в детайли живота на лейди Макбет, но не на шекспировата героиня, а на жената от плът и кръв със сърце на воин и остър политически ум. Романът със сигурност ще повлияе на начина, по който читателите възприемат Макбет и неговата кралица.”

”Романтик Таймс” Откъс от “Лейди Макбет”:

„Аз съм внучка на крал и дъщеря на принц, съпруга на двама крале, и аз самата кралица. Сражавала съм се с меч и лък, изкарала съм с мъки децата си на бял свят. Обичала съм дълбоко и съм мразила също толкова дълбоко.

Умея да бродирам, да ловувам със соколи и да властвам – а познавам и магията, до по-голяма степен, отколкото бих признала. И отказвам да завърша дните си в манастир. Тази хроника е достатъчна за мен… Моят съпруг вече не може да се бие, за да защити името си. Но аз съм тук, и аз знам каква е истината.”

Сюзън Фрейзър Кинг е популярна писателка на исторически романи, спечелила множество награди и превеждана на над 15 езика. Бивш успешен лектор по история на изкуствата, тя е носител на докторска титла със специализация в областта на средновековната история.

Книгите й са високо ценени заради достоверността на историческите детайли и оригиналния стил. “Лейди Макбет” е първият й исторически роман, насочен към широката аудитория, който хвърля нова светлина върху реалната личност на популярната шекспирова героиня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *