Традиции,  Храна и Кухня

Защо пиенето на уиски може да бъде полезно за здравето

10.08.2016г., взето от: https://www.expert.bg/curious/Zashto-pieneto-na-uiski-mozhe-da-byde-polezno-za-zdraveto-555885.html
https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2016/03/21/0500756001458545888_555885_600x458.webp?time=424

Думата „уиски“ (“whiskey”) произлиза от келтската „Uisge Beatha”, което означава „водата на живота“. Въпреки че не е препоръчително да се прекалява с количеството на консумацията на този вид алкохол (или на който и да било друг вид), има няколко неща, които правят умереното пиене на уиски полезно. Ето кои са те според BuzzFeed.

1. В уискито се съдържа здравословна доза антиоксиданти. Малко хора знаят, че тази напитка съдържа повече антиоксиданти от коняка, грапата, рома и някои видове вино. За сметка на това пък всички знаем, че колкото повече антиоксиданти приемаме, толкова повече нашият организъм ще е в състояние да избягва сериозни здравословни проблеми.

2. Не съдържа въглехидрати. Освен това в една чаша се съдържат само 64 калории, което в сравнение с виното (което изпраща 130 калории в тялото ви само с една чаша) си е направо здравословна напитка.

3. Лекува болно гърло. Гаргара с уиски, смесено с малко топла вода, е добър лек за справяне с проблеми с гърлото и настинка.

4. Пиенето на уиски може да ви предпази от болестта на Алцхаймер. Има данни, че хората, които пият някои видове алкохол, включително и уиски, в умерени или много малки количества, не заболяват от Алцхаймер.

5. Помага за намаляване на риска от инсулт и инфаркт. Всичко зависи от изпитото количество, но изследване на Харвардския университет доказва, че умерената употреба на алкохолни напитки (в това число и уиски) намалява с 25 до 40% риска от мозъчен и сърдечен удар.

6. В някои случаи пиенето на уиски може да повиши креативността ви. Проучване показва, че креативността ви може да се повиши след употребата на умерени количества от „водата на живота“ и дори самият Ърнест Хемингуей може да потвърди това.

7. Подобрява вкуса на сладкишите. Уискито може да се добавя като съставка при приготвянето на различни сладкиши. То има свойството да придава по-плътен вкус най-вече на тестени изделия. Така че не се притеснявайте да добавите няколко капки, когато готвите.

8. Уискито предпазва от диабет. „Водата на живота“ намалява шансовете да се разболеете от диабет тип 2 с цели 30%. Но отново подчертаваме, че става дума за умерена употреба на алкохолната напитка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *