Традиции,  Храна и Кухня

Във Франция правели бира още преди 2500 години

Археолози откриха оборудване за производство на напитката Прованс

17.06.2011г., автор: Евгения Гигова, взето от: https://www.dnes.bg/science/2011/06/17/vyv-franciia-praveli-bira-oshte-predi-2500-godini.121612

Във Франция правели бира още преди 2500 години

https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0121/0000121612-article.jpg
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Френски археолози откриха оборудване за производство на бира на 2500 г. в Прованс, съобщи Дискавъри. Домашната пивоварна в Рокпертюз, Югоизточна Франция, е сред най-древните в Европа. Възможно е добиваната в нея бира да е приличала много на съвременната.

„По всичко личи, че тя е била произвеждана по начин, близък до традиционното пивоварство и не е била много различна от сегашната домашна бира – каза ръководителят на екипа Лоран Буби. – Точно какъв е бил вкусът й, обаче е трудно да се каже. Не знаем нищо за използваните добавки, като хмел, нито за евентуалната млечна ферментация, която би придала на напитката кисел вкус“.

Буби и колегите му са анализирали три проби от седимент в къща на 2500 г. в Рокпертюз. Тогава там са живеели келти. Едната от пробите е от пода близо до огнище и пещ. Другата е от керамичен съд, а третата – от яма. И в трите проби е намерен овъглен ечемик, като 90% от зърната били покълнали.

Ечемикът бил подбран внимателно, за да не съдържа семена на плевели. Затова не е вероятно той да е покълнал заради лошо съхранение.

По онова време хората в Южна Франция са пиели вино, внасяно от Средиземноморието. Правели са и местни вина. Гърците и римляните обаче не са обичали бира, затова французите надали са им я продавали. Келтите са харесвали бирата и вероятно с нея се е търгувало между племената.

На базата на намерения ечемик и оборудване, учените мислят, че обитателите на дома са киснели зърното в съдове, след това са го разстилали върху павирания под да покълне, сушели са го във фурната, за да прекратят поникването и са смилали малцовия ечемик с камъни. Други контейнери са използвани за ферментацията и съхраняването на напитката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *