Традиции,  Храна и Кухня

Възстановиха рецептата на келтската бира

18.01.2011, автор: Венцислав Спасов, източник: PhysOrg. взето от:

http://www.znania.tv/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b5%d0%bb%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Ханс Петер Стика, археоботаник от Университета Хойенхайм в Щутгарт, Германия, смята, че е открил рецептата за бирата, която са си правили древните келти.

Възстановка на част от келтското селище край Ебердинген Хохдорф

Изследователят изучава руините на селище от ранната желязна епоха (ок. 500 г. пр. Хр.) в Ебердинген Хохдорф. Любопитството му (научното) било предизвикано от шест траншеи, изкопани според учения за приготвяне на ечемичен малц. В хода на разкопките били открити и няколко хиляди овъглени зърна.

Ечемикът стоял във вода, докато не започне да прораства. След това от двата края на траншеите бил запалван и поддържан огън, който трябвало да изсуши зърната и да придаде на малца тъмен цвят и аромат на дим. Бавното сушене стимулирало растежа на бактерии, произвеждащи млечна киселина, която добавяла киселинност в крайния продукт.

Освен това, били намерени семена от буника (известна още като блян, попадийка, бленика – растение със слабо упойващ мирис и леко горчив вкус): те били използвани за усилване на опияняващия ефект и получаването на специфичен вкус. Ханс Петер Стика предполага, че в бирата са присъствали и пелин и (или) семена на морков – подобна рецепта е известна от Средните векове.

Рог за пиене, открит в надгробната могила край Ебердинген Хохдорф. Може би в него е наливана бира преди 2500 години.

В резултат вкусът на бирата вероятно силно се е отличавал от този на съвременната бира, в която доминира вкусът на хмела, който е започнал да се използва доста по-късно в тези области.

Ферментацията била предизвиквана или със специално отглеждани дрожди, или с мед и плодове, които съдържат диви дрожди. В крайна сметка се получавала мътна напитка с утайка от дрожди. Пиели са я със «стайна» температура.

Между другото, това далеч не е най-старата бира на Земята. В Близкия изток тя е била известна още преди 5 500 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *