Български автори,  Митология

Откриването на Нептун

03.11.2011г., от Клуб Астрология, взето от: http://www.clubastrology.net/astrologia-statii/342-otkrivaneto-na-neptun

Уважаеми, приятели ! Може и да не ви се вярва, но името на планетата Нептун има връзка с келтската митология. Voilà !

Първото записано наблюдение на планетата Нептун е било на Галилео Галилей, който е наблюдавал съвпада му с Юпитер през 1612г. и го е взел за една от луните на Юпитер.

Същинското откриване на Нептун се асоциира с объркването, което често създава тази планета.

Предположението, че наблюдаваните неравномерности в движението на Уран са предизвикани от друга планета, е изразено първо през 1834 г. от Т.Дж. Хъси, но бъдещият кралски астроном Джордж Еъри го е уверил, че няма никакъв шанс да се използват пертурбациите, за да се предскаже позицията на непознатата планета. През 1845г. Джон Адамс от Кеймбридж е изчислил приблизителната позиция на планетата.

По същото време Юрбен Ле Месие в Париж също изчислил местоположението, но местната обсерватория не е направила нищо и, както може да се очаква, писмото до Еъри е било пренебрегнато. В края на краищата Ле Месие изпратил резултатите си в Берлин, където Йохан Галле открил Нептун през нощта на 23 септември 1846г.

Джордж Еъри и роден на 27 юли 1801 г. и изглежда е имал същия късмет, както повечето кралски астрономи, които смятали космическите полети за глупост. Макар и много енергичен и способен човек, той изглежда е бил ексцентричен и досаден. Подобно на Патрик Муур, Еъри е прекарал веднъж цял ден в мазето на Гринуичката обсерватория, лепейки “празни” етикети върху празни кутии.

По-късно в живота му негов познат казва, че “той е по-загрижен да постави етикети върху точните места на нещата, отколкото да управлява тяхното съдържание”. Типично Нептунов човек, би си помислил някой. Всъщност е имал Нептун в квадрат с Юпитер. Но тези планети са дует – аспектираща двойка, която не прави аспект с никоя друга планета – и дуетите имат тенденция да се “включват и изключват” по доста нестабилен начин. В случая при Еъри този ефект е бил постоянно прекъсван от съвпада Меркурий-Сатурн.

Джон Адамс се родил на 5 юни 1819 г.и принадлежал към забележителната Викторианска генерация, родена под съвпада Уран-Нептун, задействана в неговия случай от тригон с Марс. По време на откритието транзитиращият Нептун е направил секстил с Нептун в хороскопа на Адамс и Меркурия при Йохан Гале (9 юни 1812 г.).

Викторианската епоха е трудолюбива и надарена, но често неспособна да намери баланс между материалното и въображаемото.

Сатурново-Нептуновият цикъл при откритието е бил особено значим за комунизма. През 1848 г. е публикуван Комунистическият Манифест и Европа е обзета от вълна романтични и нелепи революции, докато следващите съвпади са отбелязали както Руската революция, така и рухването на европейския комунизъм.

Нептун се свързва също и с религията и окултизма и някои поразителни събития са последвали откриването му. През 1847г. китайски чиновник решава, че е Божият син, създал е Тайпинския култ и се опитал да завладее Китай; докато в Америка мормоните се оттеглили в Юта, за да основат теократичната си комуна. През 1848г. сестрите Фокс са провели полтъргайстки манифестации, които са довели до спиритуалистко движение; макар че са били измамници – което също е Нептуново.

Именуването на Нептун

Имената Янус и Океанус са били предложени за новата планета, но Нептун се е наложило доста бързо. Римският бог Нептун бил много древна фигура. Името му означава “внук” и съответства и на ирландския речен бог Нектан (по-рано Нептонус) и на индо-иранския Апам Напат “Внук на водите”. Вторият първоначално е бил бог на нефтените кладенци и на петролните залежи в Каукаусус, наричана от персийците “Планината на Внука”.

Келтите и римляните са го пренесли към морето, докато индийците накрая са го забравили напълно. Но ирландците помнят, че Нектан е притежавал опасна магия, докато в Индия Ведите го описват като живеещ под водата, още “облечен в светлина” и “даващ топлина без гориво”. Дали е случайно, че под влиянието на планетата се откриват петролни залежи?

Но отделно от морето и нефта, никое от нещата, управлявани от Нептун не може да се свърже с чудесата на бог. Първото публикувано наблюдение на влиянията му е от Джон Акройд през 1890г., не го свързва с митологията – неговите разсъждения са базирани само на изучаването на планетата в хороскопите.

Римляните са отъждествявали Нептун с гръцкия Посейдон, но той не е само речен бог. Името му означава просто ”съпруг на ДА – т.е. Деметра или Даметра, Майката Деметра“ и той е бил бог на земята, смятан за отговорен за земетресенията. Както и съпругата му, той е свързан с конете. Следователно Посейдон няма нищо общо с астрологичния Нептун.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *