Български автори,  Език,  Традиции

11 имена, които означават „светлина“ и „слънце“

Красиви и жизнерадостни

19.12.2019 г.,автор: Марина Атанасова, взето от: https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim-zaedno/vsichki-vzrasti/11-imena-koito-oznachavat-svetlina-i-slnce

Илюстрация: Guliver / iStock

Раждането наближава, а още не сте решили как да наречете детето и се колебаете между… поне 15 варианта.

Това ни е добре познато, ето защо ви предлагаме кратък, но полезен списък с хубави имена, които олицетворяват живителната сила на слънцето и светлината.

Светлана, Светльо

Много старо име, което идва в славянския свят от гръцката дума за светлина photos и се чества на 6 февруари – деня на Св. Фотий, покровител на всички, които имат светлина в името си.

Имената Светла и Светлана имат много аналози в различните езици, но те звучат по съвсем различен начин: Клара и Лучия на италиански, Клер на френски, Фиона на келтски, Лусинда на испански.

Елена

Името е с гръцки произход, което според някои означава „светла, озаряваща, слънчева“. Съществува и мнението, че Елена произхожда от името на бога на слънцето Хелиос и това се потвърждава от звученето му в някои страни – Хелена.

Сури

Сурия на санскритски означава „слънце“, така се е наричал и богът на Слънцето в индуизма. Той е почитан като всевиждащото око на бог и небесен страж и според вярвания името е заредено с добра енергия и жизнени сили. Неслучайно така се нарича дъщеричката на Том Круз и Кейти Холмс.

Роксана

Екзотичното женско име Роксана е образувано от иранския корен „рахш” – „светъл“, или от персийската дума за „светлина“ и означава още „малка звезда“. Така се е наричала азиатската принцеса, която е станала първата жена на Александър Македонски.

Олег/Олга

Снимка: Guliver / iStock

Смята се,че тези две имена произлизат от скандинавския свят, където често се среща името Хелга, от немската дума за светлина „hell“. Според друга теория Олга произлиза от древноруското Алга, което означава „огнена“.

Аполония

Не се среща никак често, но е много красиво име с древноримски произход. Означава „посветена на Аполон“ – богът на светлината и Слънцето, наричан още Феб. Синът на Зевс и брат близнак на богинята на лова Диана е покровител на медицината, на музите. Аполония в древността се е наричал днешния Созопол.

Лука

Една от модерните тенденции сега е бебетата да се кръщават на библейски имена, а Св. Лука е един от евангелистите и много популярно име в Италия и Испания. Произходът му е от латинската дума за светлина – „lux“. Св. Лука е почитан и като първия иконописец и покровител на художниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *