Български автори,  История,  Келтски свят,  Митология

Приключения в Ирландия – част 8

28.04.2017г., автор: Незабравка Гошева,взето от https://blog.bohemia.bg

Приключения в Ирландия – част 8

Една оптимистична келтска мъдрост гласи: „Човек е повече от своята съдба.”

Доказват го келтските митове и легенди, създадени от безименни разказвачи от V в. пр. Хр. до I в. сл. Хр., при разселването на протокелтските племена на Британските острови, и в по-късни времена. Древните предания за герои и техните подвизи били предавани поколение след поколение от друидите – духовната каста на келтите. Те се обучавали двайсет години, за да изпълняват ролята на учители, съдии, лекари, ясновидци, магьосници, мистични и духовни пазители на знанието и традициите. Друидите обладавали магическа сила и практикували ясновидство и пророкуване, контрол над времето, лекуване, левитация и превръщане в различни животни.

Легендата за крал Артур

Безспорно най-популярна е келтската легенда за крал Артур, който извадил меча Ескалибур от омагьосаната скала, а негов съветник бил могъщият магьосник Мерлин. Предполага се, че Артур е романизиран образ на военачалник, живял през IV в. на острова. След оттеглянето на римските легиони от Британия през 410 г. Артур спира варварското нашествие от север и обединява страната. Според преданието Артур получава меча си от владетелката на езерото на остров Авалон. Кралят трябва да върне меча, но е тежко ранен и изпраща единствения си оцелял рицар, Бедивер, да го стори. Ала рицарят е омагьосан от красотата на Екскалибур и… Всички знаят края на историята.

От незапомнени времена до днес животът на крал Артур е възпяван и пресъздаван от поети, писатели, художници и режисьори.

Легендата за децата на Лир

Легендата е част от ирландския митологичен цикъл, който включва многобройни поеми и разкази, достигнали до нас от средновековните ръкописи.

В ирландската митология Лир е богът на морето. Името му означава море.

Новоизбраният крал на Туата де Данан Бодб Дерг дава на Лир една от дъщерите си – Аоиб, за да го омилостиви. Тя ражда на Лир четири деца – една дъщеря и трима синове. Когато Аоиб умира, Лир и децата му потъват в дълбока скръб. За да зарадва Лир, Бодб му изпраща втора своя дъщеря за съпруга – Аоифе. Скоро тя започва да се разкъсва от жестока ревност, заради силната любов, която изпитват четирите деца помежду си и към своя баща Лир. Тогава Аоифе замисля коварен план, за да се отърве от децата. По време на едно пътуване до дома на баща си Бодб, тя нарежда на слугата си да убие децата, но той отказва. Разгневена, тя се опитва да го стори сама, но не й достига кураж. Затова решава да прибегне до магия и да ги превърне в лебеди. Когато баща й Бодб разбира за стореното от дъщеря му, той я превръща във въздушен демон.

Омагьосани като лебеди децата прекарват 300 години, плавайки в езерото Лоу Деревара в близост до замъка на баща си, 300 години в морето Мойл и още 300 години във водите на Ирус Домнан Ерис в близост до остров Инис Глуаир. Магията може да бъде разтурена само ако те бъдат благословени от монах, което се и случва, когато Свети Патрик се появява и покръства Ирландия в християнската вяра, като благославя всичко живо.

Друг вариант на легендата пък разказва, че децата били завързани със сребърни вериги едно за друго, за да останат завинаги заедно. Деох, съпругата на краля на Ленстър и дъщеря на краля на Мънстър, поисква красивите птици за себе си и нарежда на съпруга си да нападне тамошния манастир и да отвлече лебедите. Ала по време на нападението се чува камбанен звън, магията се разваля, сребърните вериги се строшават и лебедите се превръщат в престарели сбръчкани старци. Но тъй като четиримата вече били на по 900 години, скоро умират и заживяват щастливо със своите предци в небесното царство.

Днес в Дъблин, столицата на Ирландия, легендата е увековечена в Градината на възпоменанието, която се намира в близост до площад „Парнел“. Там се възправя впечатляваща скулптурна група, която пресъздава тази красива легенда и отдава почит на всички ирландци, дали живота си за свободата на Родината.

Съвременната легенда за Келтския тигър

Имало едно време една бедна островна държава, чиито поданици се прехранвали със земеделие и животновъдство… В края на 90-те години на ХХ в. обаче темпът на растеж на икономиката на тази държава започва да нараства с 5–6% годишно, което води до невиждано повишаване на жизнения стандарт на местните жители. Животът в малка Ирландия става все по-добър и по-добър в сравнение с този в много други западноевропейски държави. Разцветът продължава цяло десетилетие, след което настъпва световната икономическа криза през 2001 г. Две години по-късно обаче икономиката започва да се съвзема и се ражда легендата за Келтския тигър.

Така Ирландия окончателно се превръща в една от най-благоденстващите нации в Европа и в света. Ниското корпоративно данъчно облагане привлича много компании от IT сектора, настава голямо оживление и в строителния и туристическия сектор. Част от емблематичните имена, идентифицирани с ръмжащия ирландски тигър са Dell, Intel и Gateway, Google, Abbott Laboratories, Bell Labs, Ryanair и много други. Наименованието „Келтски тигър“ възниква по аналогия с „източноазиатските тигри“ Южна Корея, Тайван, Сингапур и Хонконг, чиито икономики отбелязват бурен растеж през 80-те и 90-те години на XX в.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *