Български автори,  Език,  Изкуство

Какво означават имената в „Игра на тронове“?

взето от: https://www.soundtrack.bg/2019/04/30/kakvo-oznachavat-imenata-v-igra-na-tronove/

Дж. Р. Р. Мартин определено не е открил топлата вода, давайки имена на героите си, вдъхновени от древни езици и носещи множество значения. Виждали сме това многократно и в митологията, и в литературата. Но имайки се предвид, че авторът обича да прави какви ли не изненади в творбите си, няма как да не наблегнем на имената на някои от главните герои и да потърсим корените им.

Аря

На санскрит името означава “почетен” или “благороден” – черти, които бихме приписали на целия род Старк.

Берик

Берик Дондарион е връщан неколкократно от мъртвите, благодарение на Лорда на светлината. Затова изобщо не се изненадваме, че на иврит името му се превежда като “осветяване”.

Бран

Името има келтски произход и означава… врана. Дали не трябваше да се досетим още в началото, че ще се превърне в Триоката врана?

Бриен

Още едно име, вдъхновено от келтите, което означава “висок” и “почтен”. Никаква изненада, що се отнася до най-новия рицар на Седемте кралства.

Джакен

Спомняте ли си Джакен Х’Гар, на когото служи Аря в Браавос? Името му идва от иврит и се превежда като “настанен от Бог”.

Егон

Името има корени, както в немската дума, обозначаваща “ръба на меча”, така и в гръцката дума за “борба”.

Емон

Вдъхновено от древния египетски, названието означава “скритият”. Припомняме си, че Майстер Емон беше брат на Нощния страж, който беше представителят на рода Таргариен, за когото не подозирахме.

Ерис

Макар и по-известен като Лудия крал, неговото име все пак е друго и носи древногръцки произход, според който се превежда като “съперничество”.

Кейтлин

Гръцката дума за “мъчение” е най-близо до името на Кейтлин Старк и определено не ни се вярва това да е съвпадение. Имайки се предвид какво преживя (и не преживя) героинята, названието със сигурност е подходящо.

Лиана

Корените на името, с което се подвизават Лиана Старк и Лиана Мормон, са френски и думата, която се крие зад тях, е “мъченик”.

Петир

На староанглийски името означава “камък”.

Сандор

Името има гръцки корени и означава “защитник на хората”.

Тирион

Интересен произход има името на Тирион Ланистър. В него се съдържат старогръцки и келтски корени, водещи към думите “монарх” и “владетел”.

Тормунд

Актьорът, който влиза в ролята на Тормунд, е норвежец, а ето, че и името е със старонорвежки корени, според които значи “гръмотевица” и “защита”.

Церсей

Възможно е името на Церсей да е свързано с древногръцката богиня Цирцея, която се занимавала с магии и коварство, поради което била прокудена да живее на самотен остров.

Шайрийн

Името има персийски произход и означава “сладка”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *