Български автори,  Език,  История,  Келтски свят

Доналд / Donald

20.01.2017г., взето от: https://evs-translations.com/blog/bg/donald-2/
Доналд
Доналд / Donald – Име на деня – EVS Translations

Чуе ли името Donald (Доналд), светът се разделя на два типа хора – едните веднага си представят най-популярния герой на Уолт Дисни, Доналд Дък, а другите се сещат за Доналд Тръмп, когото някои хора, дали ласкателно или с ирония, често споменават с малкото име The Donald (Доналд).

И да, макар Тръмп да е Доналд на нашето време, името му всъщност се е появило около 7-ми век и някои биха могли да кажат, че името обяснява или може дори да е причината за неговия път към успеха.

Името Donald идва от древното келтско име Domnall (произнася се Довнал с вариантите Domhnall и Domhnull), което пък произхожда от протокелтската дума dubno-walos, със значение на „владетел на света“ (от dubno, domhan (свят) и walos/val (владетел)).

Първият прочут владетел, носил името, е бил Доналд Брек, известен още като Луничавия Доналд – крал, управлявал Дал Риата (в днешна Шотландия) от около 629 до 642 година.

Десетки шотландски и пиктски владетели, някои по-известни от други, носели името до 14 век, когато то започнало да се произнася с „д“ накрая от англичаните в резултат на неправилно тълкуване на оригиналното келтско име и отчасти поради влиянието на германските имена, които завършват на d, като Ronald.

Да не забравяме и прочутия скандинавско-келтски клан Макдоналд, като започнем с шотландския благородник Dòmhnall Mac Raghnuill (Домнал Мак Рагнуил) през 13 век; където Макдоналд просто означава „син на Доналд“.

Но да се върнем на Тръмп, носещ име, което етимологически го назовава владетел на света – планирано е този петък, 20 януари, той да стане 45-тият президент на Съединените американски щати.

Тръмп ще бъде най-възрастният и най-богатият човек, който ще заеме президентския пост и името му наскоро беше определено като най-популярното, а едновременно с това и най-непопулярното в Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *