Други,  Символи

Знаете ли, как изглежда келтското евро ?

взето от сайта на Европейска Централна Банка

https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/1euro/html/index.bg.htm

Австрия

Австрия избра да произведе серия монети, представящи цветя, архитектурни паметници и известни личности от своята история. Дизайнът беше избран от национална комисия и утвърден с проучване на общественото мнение. Той е дело на австрийския художник Йозеф Кайзер. На монетата е представен известният австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт, символ на музикалните традиции на Австрия.


Андора

На 30 юни 2011 г. Андора подписа парично споразумение с Европейския съюз. В резултат на това тя може да използва еврото като своя официална парична единица и да емитира собствени евромонети. Върху всички монети са изобразени 12-те звезди на европейското знаме.

На монетата от 1 € е изобразена Каса де ла Вал, където преди се е помещавал парламентът – сграда с културно и историческо значение.


Белгия

Дизайнът на белгийските евромонети е дело на Ян Алфонс Койстерманс, директор на Градската академия за изящни изкуства в Турнхаут. В обращение са три серии монети. Всички те са валидни.

В първата серия във вътрешната част на монетата е изобразен крал Албер II, а кралският монограм − главна буква „A“ с корона над нея − сред 12 звезди, символизиращи Европа, и годината на емисията са във външната част.

За да спази насоките на Европейската комисия, през 2008 г. Белгия промени малко дизайна. На монетите от втората серия също е изобразен крал Албер II, но кралският монограм и годината на емисията са разположени във вътрешната част на монетата заедно със знака на монетния двор и кода на държавата − „BE“.

През 2014 г. Белгия въведе трета серия евромонети, на които е изобразен крал Филип, неговият кралски монограм „FP“ и кодът на държавата „BE“. Знакът на монетния двор е разположен от двете страни на годината на емитиране.


Ватикан

В обращение са пет серии монети, емитирани от Ватикана. Всички те са валидни.

Първата серия, на която е изобразен папа Йоан Павел ІІ, е емитирана от 2002 г. до 2005 г.

Втората серия, емитирана от юни 2005 г. до март 2006 г., представя герба на кардинал-камерлинга (временния държавен глава на Ватикана) над емблемата на Апостолическата камара в центъра на монетата. В горната част на монетата в полукръг са разположени надписът „SEDE VACANTE“ и годината на емисия, изписана с римски цифри „MMV“. Името на дизайнера „D. LONGO“ е в долната част вляво от централното изображение, а вдясно от него са разположени инициалите на гравьора – „MAC inc“ (на монетите от 1 и 20 цента), „LDS inc“ (на монетите от 2 и 50 цента), „ELF inc“ (на монетите от 5 цента и 1 €), както и „MCC inc“ (на монетите от 10 цента и 2 €).

На третата серия, емитирана от април 2006 г. до декември 2013 г., е изобразен папа Бенедикт XVI. Вляво са инициалите на дизайнера „DL“.

На четвъртата серия, емитирана за първи път през януари 2014 г., е представено изображението на папа Франциск.

Петата серия, емитирана през март 2017 г., представя герба на суверена на държавата град Ватикан – папа Франциск.

Върху монетите от всички серии са изобразени 12-те звезди на европейското знаме, надписът „CITTÀ DEL VATICANO“, годината на емитиране и знакът на монетния двор „R“.


Германия

В Германия държавни представители и специалисти по нумизматика избраха три различни дизайна за германските евромонети. На монетите от 1 € и 2 € е изобразен орел – традиционен символ на германския суверенитет, ограден от звездите на Европа. Дизайнът е създаден от Хайнц и Снежана Русева-Хойер.


Гърция

Министърът на националната икономика и управителят на централната банка на Гърция (Bank of Greece) избраха различните дизайни на гръцките евромонети сред проекти, представени от национален технически и художествен комитет. Те са дело на скулптора Георгиос Стаматопулос, спонсориран от централната банка на Гърция. За всяка купюра има различно изображение. На монетата е представена сова – мотивът е взет от антична атинска монета от 4 драхми (5 век пр. Хр.).


Естония

Всички купюри на монетите на Естония са с еднакъв дизайн на националната страна. На тях са изобразени контурите на картата на Естония и думата „Eesti“ (Естония).


Ирландия

Правителството на Ирландия избра единен национален дизайн за всички купюри ирландски евромонети. На тях е изобразена келтската арфа – традиционен символ на Ирландия, допълнена от годината на емисия и надписа „Éire“ („Ирландия“ на ирландски език). Дизайнът на арфата е дело на Джарлат Хейз.


Испания

Монетите на Испания са с три дизайна – с изображения на краля, Мигел де Сервантес и катедралата в Сантяго де Компостела. В обращение са три серии монети. Всички те са валидни.

За втората серия през 2010 г. в монетите бяха внесени малки промени, за да се спазят общите насоки на Европейската комисия. Например годината е изписана във вътрешната част на монетата.

На монетите от първата и втората серия е изобразен портрет на крал Хуан Карлос I де Бурбон и Бурбон.

През 2015 г. Испания въведе трета серия монети от 1 € и 2 €, на които е изобразен новият крал Фелипе VІ и е обозначена държавата – „ESPAÑA 2015“. Вдясно от портрета е разположен знакът на монетния двор.


Италия

Дизайнът на евромонетите в Италия е подложен на оценка от национална техническа и художествена комисия и впоследствие е представен на обществеността по най-голямата национална телевизия, RAI UNO. Основните изображения, пресъздаващи шедьоври на известни италиански творци, са различни за всяка купюра. На монетата е пресъздадена известната скица на Леонардо да Винчи, представяща съвършените пропорции на човешкото тяло, изложена в галерията на Академията във Венеция.


Кипър

На монетите от 1 € и 2 € е изобразен кръстовиден идол от халколитната епоха (3000 г. пр. Хр.). Този типичен паметник на праисторическото изкуство на острова отразява мястото на Кипър в сърцето на цивилизацията и античността.


Латвия

На монетата от 1 € е изобразено латвийско момиче в народна носия. Това изображение е използвано първоначално на сребърната монета от 5 лата през 1929 г. Дизайнът е дело на Гунтар Сиетинш.


Литва

На евромонетите на Литва са изобразени гербът на Република Литва (Витис), емитиращата държава „LIETUVA“ и годината на емитиране „2015“. Върху монетите са изобразени и 12-те звезди на европейското знаме. Автор на проекта е скулпторът Антанас Жукаускас.


Люксембург

Дизайнът на монетите е създаден от Ивет Гастауер-Клер по споразумение между Херцогския двор и правителството на Люксембург.

На всички люксембургски монети е изобразен профилът на Негово Кралско Височество Великия херцог Анри. На монетите също фигурират годината на емисия и думата „Lëtzebuerg“ („Люксембург“ на люксембургски език).


Малта

На монетите от 1 € и 2 € е изобразена емблемата на Суверенния орден на Малта. По време на управлението на Ордена в Малта (1530–1798 г.) осмовърхият кръст започва да се свързва с острова, а в днешно време често се нарича „малтийски кръст“.


Монако

В обращение са две серии монети.

На монетите 2 € от първата серия е изобразен Негова Светлост принц Рение III. Портретите на Негова Светлост принц Рение III и Негова Светлост престолонаследника на Монако принц Албер са представени на монетата от 1 €. Печатът на принца е изобразен на монетите от 10, 20 и 50 цента. Гербът на принцовете на Монако е представен на монетите от 1, 2 и 5 цента.

Ликът на Негова Светлост принц Албер II присъства на монетите от 1 € и 2 € от втората серия. Монограмът на Негова Светлост принц Албер е изобразен на монетите от 10, 20 и 50 цента. Основното изображение на монетите от 1, 2 и 5 цента е гербът на принцовете на Монако.


Нидерландия

Нидерландия избра за първата серия два дизайна, създадени от Бруно Нинабер ван Айбен, чието основно изображение е кралица Беатрикс. В обращение са две серии монети. И двете са валидни. На втората серия, въведена през 2014 г., е представено изображението на крал Вилем-Александър и надпис „Willem-Alexander Koning der Nederlanden“ (крал на Нидерландия).

Монети от 1 € и 2 €:

Първа серия: представен е ликът на кралица Беатрикс и надпис „Beatrix Koningin der Nederlanden“ (кралица на Нидерландия). Втора серия: представен е ликът на крал Вилем-Александър и надпис „Willem-Alexander Koning der Nederlanden“ (крал на Нидерландия). Знакът на монетния двор е разположен от двете страни на годината на емитиране.


Португалия

Трите различни дизайна на монетите са избрани на национален конкурс. Победител в конкурса е дизайнерът Витор Мануел Фернандеш дош Сантош, който черпи вдъхновение от историческите символи и печатите на първия крал на Португалия, Афонсу Енрикеш. На монетите от 1 € и 2 € са представени замъци и гербове на Португалия, оградени от звездите на Европейския съюз. Изображенията символизират диалога, обмяната на ценности и динамиката на изграждането на Европа. В средата е разположен кралският печат от 1144 г.


Сан Марино

Първа серия: на монетата от 1 € е изобразен официалният герб на Републиката.

Втора серия: на монетата от 1 € е изобразена втората крепостна кула.


Словакия

На монетите от 1 € и 2 € е представен двоен кръст, разположен върху три хълма, както е изобразен на държавния герб на Словакия.


Словения

На монетата е представен портрет на Примож Трубар, автор на първата печатна книга на словенски език.


Финландия

Финландия избра три дизайна с изображения, близки до тези на бившите национални монети. Художникът Перти Макинен е създател на основното изображение на тази монета – два летящи лебеда. Дизайнът е взет от предложения от него проект в конкурса за възпоменателна монета по случай 80-тата годишнина от независимостта на Финландия.


Франция

Бяха разгледани над 1200 предложения за дизайн на националната страна на френските монети. Комисия под ръководството на министъра на икономиката и финансите избра три дизайна – всеки за определени купюри.

В комисията участваха специалисти по нумизматика, художници, Кристин Скривнер – бивш член на Европейската комисия, депутати, директорът на Монетния двор на Франция Еманюел Констанс, главният гравьор Пиер Родие и актрисата Ирен Жакоб, както и представители на различни професионални организации. Изобразеното на монетите от 1 € и 2 € дърво, дело на художника Жоакен Жименез, символизира живота, непрекъснатостта и растежа. То е разположено в шестоъгълник, около който е изписан девизът на Френската републиката „Liberté, Egalité, Fraternité“ (Свобода, равенство, братство).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *