Български автори,  Митология

10 божества от прабългарската митология

25.10.2019г., автор: Гергана Георгиева, взето от:   https://www.10te.bg/obshtestvo/10-bozhestva-ot-prabalgarskata-mitologiya/

10 божества от прабългарската митология

От най-древни времена митологията е управлявала живота на хората по света. И като част от този свят, ние българите също сме имали свои вярвания и ритуали. Ето 10 от най-почитаните прабългарски божества.

1. Бог Тангра

Върховен бог. Нашите прадеди са го почитали под две имена Тандра и Тара. Буквално неговото име означава гръм. Той се подвизава също под името Тентри Хан, което се разбира като “Бог на синьото Небе”. Това значение е доказателство, че за нашите прадеди Тангра е бил преди всичко Небесният отец.

2. Бог Хурса

Богът Ковач, Синът на слънцето. Върховният алп-див. Хурса е почитан и като Железния баща. Железният баща е Великан на Великаните и заповедник на водата и огъня. Представян е като конник-юнак, въоръжен със сабя, но също така е обут в железни обуща и носи желязна брадва. Бог Хурса е изковал оръжието на средните алпи, той е научил хората да добиват и обработват желязо и е създател на първите хора.

3. Барс (Сива)

Бог на справедливостта. По своята същност Барс съответства на хиндуиския бог Шива – в гнева си той изпепелява всичко живо с поглед. Той сътворява, но също го разрушава, когато опадъкът в него придобива големи размери. Свързва се с Васильовден.

4. Баран

Бог на войната и победата. Името му означава ”Победоносец”. Баран също така е предводител на войните загинали в бой, които живеят в неговия рай на Небето. Баран взима решения за битките на Земята и дава на своите избраници знаци и поличби.

5. Кубар

Бог гръмовержец, син на Баран. Наследява мълнията на баща си чрез жребий. Той е бог на богатствата и мъртвите и пазител на Севера. Кубар съществува и днес като Св. Илия.

10 божества от прабългарската митология
„Тангра“, картина на Александър Алексиев-Хофарт

6. Джил

Бог на вятъра. Той съответства на Ваю – име, близко до днешния глагол вея. Джил другарува с Кубар, но понякога боговете се карат и това предизвиква буря.

7. Артиш

Богиня на домашното огнище и покровителка на семейството. Нейното име е близко до свещения храст арчи, с който зороастрийците поддържали свещените си огньове.

8. Саламар

Войнствена богиня, притежаваща свръхестествени сили.

9. Богът-елен

Известен в българската митология още като Сърнен. Сърненият бог изпратил своята вълшебна сърна, за да отгледа младият Авитохол. Когато пораснал, той станал Велик Кан и възродил българското царство. Богът-елен е познат и в келтската митология като бог Цернун.

10. Богинята-майка

Тя неизменно присъства в пантеона на индоевропейските народи. Жената на Тантра носи името Умай или Ума Хан. Траките са я наричали Бендида – богиня на земята и плодородието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *