Език

Келтският става официален език в ЕС

29.12.2006г. взето от: https://dariknews.bg/novini/liubopitno/keltskiqt-stava-oficialen-ezik-v-es-108277

Ирландският език (келтски) ще бъде един от официалните езици в ЕС от 1 януари 2007 г., които с влизането на България и Румъния стават 23. Според ЕК българският и румънският стават автоматично официални езици с приемането на двете страни в съюза.

Последното преброяване в Ирландия през 2002 година показа, че келтски се говори от 1.57 милиона от четири милионното население на страната. От ЕК казаха, че на ирландски няма да се превежда цялото европейско законодателство, поради практически съображения.

За преводи на ирландски Европейският съюз ще разполага с екип от 29 преводачи и редактори и 450 дни годишно услуги на преводачи на свободна практика, което ще струва 3.5 милиона евро. Комисията отбеляза, че въпреки засиления интерес към келтския език в Ирландия през последните години, все повече студенти предпочитат да полагат изпити на английски.

Ирландският е задължителен в училищата. Комисията определя езиковото разнообразие като „ключова тема“ в ЕС, отбелязвайки, че езици като каталонския и баския са получили полуофициален статут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *