Български автори,  История,  Келтски свят,  Трако-Келтика

Изложбата „Светът на келтите. Центрове на властта – Съкровища на изкуството“ показва келтски находки от постоянната експозиция на НАИМ-БАН /2012 г./

25.09.2012г., взето от: http://naim.bg/bg/content/news/600/857/291/

Под заглавие „Светът на келтите. Центрове на властта – Съкровища на изкуството“ Баден-Вюртембергският държавен археологически музей (Archäologische Landesmuseum Baden-Württemberg) и Вюртембергският държавен музей (Landesmuseum Württemberg) от германската провинция Баден-Вюртемберг представят специална изложба, посветена на келтите от първото хилядолетие преди Христа и тяхната роля като една от формиращите сили в европейската история.

От 15 септември 2012 г. до 17 февруари 2013 г. посетителите във Вюртембергския държавен музей ще могат да видят най-голямата изложба на келтски артефактите от цяла Европа през последните тридесет години. Ще бъдат представени изключителни оригинални находки, в някои случаи предмети, които никога преди това не са били показвани в Германия, в два големи тематични раздела – Центрове на властта и Съкровища на изкуството. В раздела, посветен на центровете на властта, ще се покаже развитието на келтската цивилизация в Централна и Западна Европа в периода VII-I в. пр. Хр. – от желязната епоха до идването на римляните. Съкровища на изкуството ще се фокусира върху уникалното творчество на древните келти, което представлява първият значим принос на тази северната цивилизация към европейската история на изкуството. Повече за изложбата можете да откриете на www.kelten-stuttgart.de.

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) участва в изложбата със седем предмета от гробната находка от могилата Мал-тепе край село Мезек, Свиленградско. Монументалната куполна гробница в могилата Мал-тепе е открита през 1931 г. от жители на селото. Веднага след откриването на гробницата се извършват археологически проучвания от проф. Богдан Филов и уредника в Народния музей в София д-р Иван Велков. Разчистен е напълно входа на гробницата и са открити два гроба под нейния вход. Проф. Филов датира гробницата в IV в. пр. Хр. и приема, че тя произхожда от типа на микенските куполни гробници. Открити са златни накити, златни, бронзови и керамични съдове, бронзови предмети, нагръдник от желязо и много други, които постъпват в Народния музей и сега са едни от основните предмети в постоянната експозиция на НАИМ-БАН.

Гробните находки от гробницата-хероон в Мезек предизвикват интересни научни спорове, защото част от тях са необичайни за Тракия. Такива са предметите от бронз, които участват в изложбата във Вюртемберг. Самият проф. Филов не определя функциите на тези предмети, но тяхната интерпретация продължава да събужда огромен научен интерес и днес. През 1941 г. те са идeнтифицирани от P. Jacobstahl като части от келтска колесница. Тази интерпретация поставя въпроса за келтите на Балканския полуостров и за отношенията между келти и тракийци в периода IV-III в. пр. Хр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *