Български автори,  Език,  Келтски свят

5 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ШОТЛАНДИЯ

14.09.2015, автор netpro, взето от: https://studyabroad.bg/news/5-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD/

Scotland large

1. Разбира се, Шотландия е част от от Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия. Но има съществени разлики в манталитета на шотландците и англичаните. Първите са социално ориентирани и традиционно гласуващи за леви партии, което ги прави по-близки до скандинавските народи, отколкото до съседите си в южната част на Острова. 

2. В Шотландия се говорят три езика. Най-разпространеният от тях очевидно е английският, който се използва от практически всички. Но освен него съществува и т.нар. „Scots Gaelic“ или „келтски шотландски“, който прилича на ирландския език и се говори в планинската част на страната и по по-малките острови. На изток и около столицата Единбург пък има друг шотландски език – “Scots”, който повече прилича на английския, но е запазил някои келтски думи. 

3. Основната част от населението на Шотландия е струпано в много малка част от територията на страната – равнината от Глазгоу до Единбург. Там са базирани много висши училища, там има и най-много възможности за нощен живот, забавления и културни мероприятия. Провинцията е изключително красива, но има опасност да доскучее на млад човек, свикнал с живот в по-голям град. 

4. Особено високо ценени са дипломите получени от един от четирите древни университета на Шотландия. Това са: St. Andrews (основан през 1413); Glasgow (1415); Aberdeen (1495) и Edinburgh (1583). Освен престиж тези училища имат и повече правомощия и автономия в рамките на образователната система. 

5. Шотландия е истински магнит за чуждестранни студенти. Това в най-голяма степен важи за гражданите на Европейския съюз, защото те могат да се обучават безплатно. Освен българи, в страната учат много румънци, поляци, хора от прибалтийските страни и т.н. Това гарантира интересна и международна студентска среда и е сред другите големи плюсове на образованието в Шотландия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *