Български автори,  Символи,  Традиции,  Храна и Кухня

Орехът и леската – магически дървета. Да погадаем!

Орехът и леската - магически дървета. Да погадаем!

29.12.2011г., взето от: https://www.teenproblem.net/a/6-lubopitno/34296-orehat-i-leskata–magicheski-darveta-da-pogadaem-/

Орехът и леската отдавна се смятат за магически дървета, а техните плодове от дълбока древност се използват за празнични гадания.

Едва ли има коледна и новогодишна трапеза без орехи – те са част от традиционните, нечетни на брой блюда, които поднасяме на Бъдни вечер. Освен, че е полезен, този дар на майката природа е древен символ на мъдростта и плодородието. Според поверията пък, той притежава и магическа сила. Обичаят повелява  всеки да счупи по един орех в Рождественската нощ и да разчете по ядката каква ще е идната година.

Още елините и древните римляни са питаели почит към  могъщото дърво. За да осигурят богата жътва, римляните ритуално наторявали с орехови ядки нивите по време на цереалиите – тържествата в чест на Церера, богиня на плодородието, майчинството и брака, но и на подземния свят. И до днес в някои страни след младоженците се  хвърлят орехови ядки, за да е плодовит бракът им.

Орехът се възприема и като алегория на тайното, трудно за овладяване, познание. Черупката му пази ядката така, както черепът защитава мозъка. Нещо повече, двете сърцевини приличат по форма на човешкия мозък. Според келтско предание, край извора, който извирал от долната земя и пренасял с водите си божествената мъдрост, растял орех. Плодовете на дървото, които падали в извора и се  понасяли по течението, дарявали онзи, който ги изяде с цялото знание на света.  У нас пък има поверие, че орехът с могъщите си корени стига до самото сърце на земята и е проводник между горния  свят и долния, този на мъртвите.

В народните представи, наред с ореха, и лешникът е носител на мистична сила. Лесковата пръчка е сред най-сигурните защити от нечистата сила. Според легендата свети Патрик, размахвайки прът от леска, прогонил от земите на Ирландия змиите – символ на злото.  У нас пък се казва, че под леска змия не спи. Лескови пръти се вплитат в стените на хамбарите, а кръстачки от тях се слагат в домовете, защото гонят плъховете и мишките.

От лескови пръчки се правят и бегетите за търсене на вода и заровено имане. Народът вярва, че леската е благословено дърво, което мълниите не удрят.  Някога бабите обикаляли люлката на новороденото със запален лесков клон в ръка, за да изгонят злите орисници.

Гадаенето с лешници пък е било не по-малко разпространено от това с орехи. Много благоприятен знак е да намериш лешник с две ядки. Случи ли се, можеш да си сбъднеш  всяко желание, като изядеш едната ядка, а другата хвърлиш през лявото рамо. След това пазиш мълчание, докато някой не ти зададе въпрос, на който единственият възможен отговор е ‘да’.

Какво пък, нищо не ни пречи да опитаме – нали и по Коледа, и по Нова година се случват чудеса?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *