Български автори,  Език

КОИ СА НАЙ-КРАСИВИТЕ ЕЗИЦИ ПО СВЕТА?

22.02.2018 г, автор:Ванина Хаджиева, взето от: https://blog.esky.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/

Всеки харесва родния си език и го приема за даденост без да се замисля за това как звучи и колко труден е за някой чужденците. Всеки от нас обаче си има както любими, така и не чак така любими езици, било то подари трудността да ги научим или просто по самото им звучене.

Ето и някои от най-красивите езици в света:

ИТАЛИАНСКИ

Италианският е безспорен фаворит, говорейки за красив език. Езикът на Данте, Павароти и Силвио Берлускони отдавна е признат за един от най-известните езици в света на изкуството, операта и разбира се, романтиката – дори говоримата му версия се лее като песен за чужденците. Нищо не звучи толкова страстно, колкото когато е казано на италиански език.

AРАБСКИ

Най-красивият аспект на арабския език е неговата азбука и невероятната калиграфия, която писателите създават, използвайки я през вековете. Като литургичен език на исляма, арабската калиграфия винаги е била високо почитана форма на религиозно изкуство. Арабският език е семитски език, говорен от около 225 000 000 души в Близкия изток и Северна Африка. Той е част от централносемитската подгрупа, в която влизат също иврит и новоарамейските езици. Най-близък до арабския е малтийският език, определян понякога като арабски диалект.

ЧЕШКИ

Може би поради географското си положение на кръстопътя между Запада и Изтока, което спокойно можем да се наречем Централна Европа, чешкият звучи по някакъв начин по-малко славянски и по-скоро като уникална смесица от славянски и други езици. Той има един напълно уникален звук „rzh“, който му придава чар и го прави уникален и разпознаваем сред останалите езици.

ВОЛОФ

Волоф се говори от над четири милиона души, които живеят на брега на Западна Африка в Сенегал, Гамбия и Мавритания. Езикът дори има собствена азбука, създадена от сенегалски художник през 60-те години и която някои хора все още използват. Слушайки този език, човек понякога се пита дали това не е някаква рап песен или просто звучи като такава.

ФИНСКИ

Финският е един от двата официални езика във Финландия, а също е официален малцинствен език в Швеция. Той се дели основно на две диалектни групи — източна и западна. Западната се използва предимно в Скандинавия, а източната — в Карелия. Говори се от около 6 милиона души във Финландия и съседните части на Швеция и Русия. Той има прекрасно звучене и се вписва много добре в музиката и поезията, като също така  звучи изненадващо добро под формата на реге.

УЕЛСКИ

Уелският език е келтски език от британската подгрупа на келтските езици. той показва забележителна сила срещу понякога неудържимия прилив на английски език, въпреки че се говори само на острова. През последните няколко десетилетия уелският претърпява процес на съживяване, който може да служи като пример за застрашените малцинствени езици по целия свят. Това се дължи от една страна на засилващата се кампания по изучаването, но и на приемането на редица закони за неговата защита, и особено на използването му в парламента на Уелс.

ЧЕРОКИ

В допълнение към това, че е очарователен език лингвистично, черокският език  е ирокезки език, говорен от народа чероки и понастоящем последният „оцелял“ представител на южноирокезката езикова група. Чероки има собствена писмена система от средата на 19 век. Неговият създател, разработил програма за писане на езика, като всеки символ означава пълна сричка. За щастие много млади чероки днес се интересуват от езика – би било огромен срам да се загуби традицията и красотата на подобен език.

КИТАЙСКИ

Може да има безброй различни китайски диалекти, но всички те имат едни и същи писмени знаци – нещо наистина невероятно. Вместо да изучаваме 25-45 символа, които представляват звуци, като тези от нас, които използват азбука за четене и писане, един грамотен китайски човек трябва да научи хиляди символи, като всеки представлява дума. Както и при арабската, китайската калиграфия винаги е била високо ценена като форма на изкуството.

БЕНГАЛСКИ

Езикът използва своя собствена бенгалска писменост. С почти 300 милиона говорещи, бенгалският е шестият по разпространение език в света. Днес бенгалският е основният език, говорен в Бангладеш, и вторият по разпространение в Индия. Привързаността към езика е една от основните причини за конфликтите, довели до разделянето на Пакистан и създаването на независимата държава Бангладеш.

АНГЛИЙСКИ

Английският език е западногермански език, възникнал в Англия и югоизточната част на Шотландия през Англосаксонската епоха. Една от причините, заради които в английския има толкова голямо френско влияние е, че произходът на думите в английския език е разделен приблизително поравно между немски (най-вече от староанглийски) и латински корен (нормано-френски или романски). Днес английският е трети по брой на говорещите, за които е роден език, след китайския и испанския. По общ брой говорещи английският дели първото място с китайския. Английският е втори език за над един милиард души. Индия води по брой хора, на които английският е втори език. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *