Български автори,  Традиции

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ПАЩЪРНАКА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ПАЩЪРНАКА

30.10.2018 г., взето от: Детска кухня „ВИП бебе“ http://vipbebe.com/news.php?id=104

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, познат още от древността. Източните гадатели и лечители го ценели като корен, даряващ дълголетие. Сред останалите здравословни продукти той гарантира добро сърце, буден ум и здрав сън, като дори се е смятало, че предизвиква пророчески видения.

Ето някои любопитни факта за пащърнака, който смело можем да наречем Благородникът сред зеленчуците:

Древногръцкият лекар Диоскорид, често цитиран в средновековните трактати, използвал пащърнака като диуретично средство. Кореноплодното заслужено си е спечелило и славата на всепризнат афродизиак, болкоуспокоително и антиспастично средство.

В Средновековна Англия от него правели бонбони, с които приготвяли сироп против кашлица. С пащърнак не само стимулирали апетита, но укрепвали съпротивителните сили на организма. При редовна консумацията храносмилането се регулира и се преодолява упорития запек.

Келтите отглеждали пащърнак векове наред по бреговете на река Рейн. В края на лятото,  с живи въгленчета те пренасяли ритуално огън в издълбан пащърнак или ряпа. По-късно тиквата ги измества в ролята на фенер и се превърнала в символ на празника Хелоуин.

Подобно на ряпата и пащърнакът е бил важен за изхранването на европейците през Средновековието. Но освен като източник на скорбяла в яхнии и супи, месестите и деликатно ароматни корени са били използвани и като подсладител в десерти.

Ирландците традиционно варят дори бира от пащърнак, а в Англия от него приготвят конфитюр и вино.

Включвайки пащърнакът в менюто на най-малките , гарантираме успешен  старт на кулинарното приключение, наречено захранване, достойно за най-изтънчени кулинарни ценители.

Добавен в ястията от есенното ни меню, пащърнакът придава благородство, финес и  изтънчено кулинарно усещане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *