Занаяти,  Келтски свят

В Полша откриха древни леярни пещи, използвани от келти

12.12.2019г., взето от https://nakratko.bg/category/29/185418

По време на археологически разкопки, в Полша са открити останки от 12 пещи, които преди около 2400 години са използвани от келти за добив на чугун.

В средата на I-то хилядолетие преди новата ера келтите се разселват почти из цяла Европа. Достигат до районите на съвременна Силезия около IV век пр.н.е. Със себе си донасят на Стария континент множество нови технологии. Келтите първи започват да подковават конете, да използват седла за яздене и създават първи ризници. Според д-р Пшемислав Дуленба от Института по археология към Вроцлавския университет, времето на тяхното разселване в Европа е все още слабо проучено и крие неизвестни периоди, в това число и за земите, на които днес се намира Полша.

Откритите от археолози пещи са били вкопани надълбоко в земята, а вътрешността им е измазана със слой, съдържащ глина. Само малка част от пещите се е намирала над повърхността. Вътре в тях, археолозите са открили отделни късове разтопено желязо и шлака. Артефакти, датиращи от IV век пр.н.е., са открити в непосредствена близост до пещите. Сред находките има фрагменти от керамични съдове, метални украшения и предмети, използвани за направата на дрехи, както и различни приспособления за закопчаване на дрехи.

Засега археолозите са разкрили само едни малък изкоп, но според д-р Дуленба, много е възможно в района да има и още подобни пещи. При избора на място, където да провеждат разкопки, археолозите са използвали магнитен метод на проучване. Чрез него е възможно да се регистрират следите от сгради и съоръжения, които някога са подлагани на въздействието на високи температури.

Учените предстои да проведат анализи и радиовъглеродно датиране на находките. Ако експертните изследвания на откритите обгорели дървесни останки от пещите потвърдят първоначалните допускания за възрастта на находките, то ще може със сигурност да се твърди, че това е първият келтски металургичен „цех“, откриван на територията на Полша. Най-старите артефакти, открити в поселението, се отнасят към втората половина на III век пр.н.е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *